Beslag op aandelen dochter van Ahold

Er is beslag gelegd op de aandelen Disco, een dochterbedrijf van het supermarktconcern Ahold in Latijns Amerika. De beslaglegging komt voort uit het slepende geschil dat Ahold-partner Velox heeft met gedupeerde spaarders in Uruguay. Een overname van Disco, die volgens een aanklager op korte termijn te verwachten valt, zou hiermee voorkomen kunnen worden.

De beslaglegging heeft plaatsgevonden op verzoek van gedupeerde spaarders in Uruguay en is nu toegewezen door een kantonrechter in Argentinië. De managers van de Velox-groep worden ervan verdacht circa een half miljard euro te hebben verduisterd. Accountant J. Kneit, die optreedt namens gedupeerde spaarders, verdenkt Ahold van medeplichtigheid aan oplichting. ,,We beschikken over informatie die aangeeft dat Ahold op het punt staat de komende week zijn Argentijnse dochter te verkopen aan een lokale investeerder. De opkoper van de aandelen van Disco moet weten dat we beslag hebben gelegd op de aandelen.'.

Ahold stelt in een reactie niets van de beslaglegging te weten. ,,Voor zover wij weten en nu na kunnen gaan heeft deze beslaglegging ook geen consequenties voor ons. Zelfs niet wanneer er sprake zou zijn van een overname van Disco'', aldus een woordvoerster. Zij benadrukt dat een beslaglegging van de aandelen via de Nederlandse Antillen zou moeten lopen, waar Disco Ahold International Holdings statutair is gevestigd.

Ahold kocht in 1998 50 procent van de Velox-groep van banken en supermarkten van de familie Peirano om mede-eigenaar te worden van de Disco-winkels. In 2002 verkreeg het concern de andere helft. Later dat jaar vielen autoriteiten in Uruguay, Paraguay en Argentinië binnen bij banken uit de Velox-groep wegens onder meer illegale kapitaalvlucht en oplichting. Vier leden van de familie Peirano werden door justitie in staat van beschuldiging gesteld en in hechtenis genomen.

Volgens Kneit komen de aandelen Disco goedkoop in andere handen. ,,Het gaat om circa de helft van wat Ahold in Disco heeft gestoken.'' Ahold heeft steeds gezegd dat Disco pas wordt verkocht na goedkeuring van de cijfers over 2002. Een woordvoerster van het concern betitelt berichten over een snelle overname als ,,geruchten''. Over een nieuwe deadline voor de resultaten wordt overleg gevoerd.