`Asjeblieft niet meer die zure CVP'

Christen Democratisch en Vlaams, heet vroegere Christelijke Volkspartij nu. Verjonging heeft de CD&V teruggebracht in het centrum van de macht.

mei. ,,Goh, dat is Inge!'' Ook in het rusthuis Compostella trekt de jonge lijsttrekster voor de Vlaamse christen-democraten in de provincie Antwerpen al bij binnenkomst de aandacht van een bejaarde dame. En een krasse tachtiger, die twee uur zat te wachten, wil met haar op de foto. ,,Ik heb je op televisie gezien met Sabena,'' zegt hij zichtbaar opgetogen. De 25-jarige Inge Vervotte heeft er al een lange campagnedag op zitten, die om kwart voor vijf 's ochtends begon met een bezoek aan de eerste dagploeg in de Antwerpse Opelfabriek. Zij deelt haar verkiezingsfolder uit met grote uitklapbare foto – lang donkerblond haar, modieus broekpak, grijze ogen. Als vakbondsleidster verbaasde ze twee jaar geleden ze met haar meisjesachtige glamour heel Vlaanderen door kordaat optreden bij het faillissement van luchtvaartmaatschappij Sabena. Niet alleen het CD&V dong naar haar hand.

Bij de parlementsverkiezingen van 18 mei is ze een symbool van de vernieuwing en verjonging van CD&V - Christen Democratisch & Vlaams. Een paar jaar geleden was CD&V nog CVP – Christelijke Volkspartij. Die naam deed kiezers te veel denken aan de ouderwetse en versleten machtspartij, die België ruim een halve eeuw had geregeerd. ,,Asjeblieft niet meer die zure CVP'', zei ook ex-premier Jean-Luc Dehaene twee weken geleden op het verkiezingscongres in Gent. Hij stapte in 1999 na een vernietigende verkiezingsnederlaag uit de nationale politiek, om twee jaar later in zijn woonplaats Vilvoorde tot burgemeester te worden gekozen. De kiezers hadden zich in 1999 door de crisis met de dioxinekippen afgekeerd van de CVP en de weg vrijgemaakt voor paars-groen.

Toch kan de CD&V-aanhang Dehaene maar moeilijk vergeten. Daarom doet hij mee als lijstduwer op de laatste opvolgingsplaats voor de Senaat. ,,Ik ben een politicus van de vorige eeuw'', zegt hij steeds. Want Dehaene wil politiek leider Stefaan Declerck, burgemeester van Kortrijk en ex-minister van Justitie, niet voor de voeten lopen. Waar Dehaene doorging voor `gids' van de partij, noemt Declerck zich liever `ploegcoach'. Een paar maanden geleden kreeg Dehaene op een partijbijeenkomst nog een langdurige staande ovatie. In Gent sloeg de applausmeter in het voordeel van Declerck uit. Maar dat kan ook worden gezien als teken dat de aanhang hem niet in verlegenheid wil brengen. Op de campagnebus van CD&V staan beiden pontificaal afgebeeld.

Hoe groot is de kans dat CD&V zondag de liberale VLD van premier Guy Verhofstadt als grootste partij voorbijstreeft en dat Declerck de nieuwe Belgische premier wordt? In de peilingen liggen de twee partijen nek aan nek. Een paar maanden geleden lag CD&V met net 20 procent nog enkele procentpunten achter. Een echt verkiezingsthema is er nauwelijks, al gaat het door de oplopende werkloosheid de laatste dagen meer over de economie.

De CD&V-campagne is er vooral op gericht paars-groen af te schilderen als een onbetrouwbare coalitie, die voortdurend ruzie maakt en haar vele beloften niet nakomt. Premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel openden vorig week in een vilein een-tweetje de tegenaanval door politieke chaos in België te voorspellen als de Vlaamse en Franstalige liberalen niet de as van een nieuwe regering blijven. ,,Anders vrees ik Nederlandse situaties in ons land en dan is verwarring troef'', zei Verhofstadt tegen dagblad De Morgen. ,,De inzet is of liberalen verder kunnen doorgroeien en zo de stabiliteit kunnen garanderen.''

CD&V heeft de wind even mee. Zo was er de mini-kabinetscrisis van vorig weekeinde over de nachtvluchten boven Brussel, waarbij de Franstalige groene partij Ecolo uit de coalitie stapte.

,,De open-debatcultuur die Verhofstadt als een vernieuwing bracht, begint nu tegen hem te werken'', zegt de lijstrekker in Vlaams-Brabant en ex-minister van Financiën, Herman van Rompuy. Hij deelt deze middag partijfolders uit aan pendelaars op het station van Vilvoorde. Met de recente staking van cipiers in Brussel tegen de overvolle gevangenissen laaide de kritiek op het justitiebeleid weer op. De met veel fanfare begeleide belastingverlaging werd deels teniet gedaan door verhoging van gemeentelijke tarieven.

Volgens Inge Vervotte worden CD&V'ers bij de straatcampagne ,,veel positiever'' door kiezers bejegend dan vier jaar terug. Op de vraag waar haar partij voor staat, spreekt ze over ,,verantwoordelijkheid, verbondenheid, respect en eerlijkheid''. Het klinkt als Jan-Peter Balkenende. Ook de CD&V verkiezingsleuze `Voor mensen en waarden' lijkt gekopieerd. Op het Gentse congres liet de partij zich moed inspreken door de CDA-leider, die uitlegde hoe zijn partij na interne vernieuwing weer in het machtscentrum kwam.

,,Het is een titanenopdracht om in vier jaar te doen wat het CDA in Nederland in acht jaar deed'', zegt voorzitter Stefaan Declerck. ,,Het grote verschil is dat jullie daar het `Pim Fortuyn verhaal' hebben gehad, waardoor de ontvlambaarheid van de situatie helemaal anders is dan in België.''

De 51-jarige partijvoorzitter heeft net een optreden achter de rug in de politieke tv-show Bracke&Crabb;é. Hij oogt jeugdig. Voor een vlotter imago heeft hij z'n studentikoze krullenkapsel laten trimmen. Maar in de populariteitspolls voor Vlaamse politici moet de niet zo flamboyante Declerck het met z'n zevende plek zelfs tegen politicus-in-ruste Dehaene afleggen.