Apothekers willen toch lagere prijzen

De beroepsorganisatie van apothekers, KNMP, heeft fabrikanten van de cholesterolverlagende medicijn simvastatine vandaag opgeroepen de prijs van het merkloze middel fors te verlagen. Vorige week nog maakte de KNMP zich tot spreekbuis van woedende apothekers die protesteerden tegen fabrikant Genthon, die als enige de cholesterolverlager 42 procent goedkoper op de markt had gebracht.

De bonussen en kortingen die apothekers van de farmaceutische industrie krijgen worden door prijsverlagingen gedrukt. De apothekers zeggen de bonussen nodig te hebben, omdat de receptvergoeding voor medicijnen ontoereikend is.

De branche-organisatie spreekt niet van een ommezwaai, maar van ,,voortschrijdend inzicht''. ,,De oproep aan de fabrikanten is een eerste stap op weg naar een nieuwe prijsvoering voor geneesmiddelen'', aldus een woordvoerder. KNMP hoopt zo te voorkomen dat waarnemend en demissionair minister De Geus (Volksgezondheid) zijn plan doorzet om de kortingen en bonussen van de farmaceutische industrie voor de apothekers fors af te romen.

De beroepsgroep vocht zijn maatregel vorige maand met succes aan bij de rechter, die opschorting gelastte. De Geus beraadt zich nu op nieuwe stappen. Om de prijs van medicijnen in Nederland te drukken, aldus Europarlementariër Maij-Weggen (CDA) vanmorgen, zou op ruime schaal ingekocht moeten worden in EU-landen waar ze veelal goedkoper zijn. ,,Kennelijk hebben de betrokkenen in Nederland er belang bij dat niet te doen.''