Zweven langs unieke fresco's

In de Scrovegnikapel in Padua kunnen bezoekers sinds kort een virtuele rondleiding krijgen langs de beroemde fresco's van Giotto. Wie wil kan uren door het meesterwerk zweven.

Als een vogel door een van de mooiste kunstwerken van Italië zweven, dat is sinds enkele weken mogelijk in de nieuwe multimediale zaal bij de Capella dei Scrovegni in Padua. Tussen 1303 en 1305 beeldde de schilder Giotto hier op de muren en plafonds op revolutionaire wijze de redding van de mensheid door de kruisiging van de zoon van God af. Nu kunnen bezoekers in deze werkelijk unieke ruimte bij de kapel onder een pratende glazen lampenkap gaan staan, om vervolgens met behulp van de computer door de virtuele kapel te dwalen en de fresco's van dichtbij te bekijken.

Met een klik op de muis krijgt de bezoeker te horen wat er op het scherm aan de muur wordt afgebeeld, welke betekenis het heeft en hoe de afbeelding zich verhoudt tot de andere fresco's in de ruimte. Klikkend en zwevend door de ruimte stel je als het ware je eigen monografie samen van Giotto's meesterwerk. De techniek maakt het mogelijk om van dichtbij te bewonderen hoe Giotto er als eerste artiest in slaagde om op zeer indringende wijze de menselijke emotie vast te leggen. Ook kan de onderzoeker analyseren hoe Giotto een eeuw voordat de geometrische regels voor het perspectief werden gedefinieerd, op basis van ervaring, inzicht en gevoel dit perspectief reeds wist te realiseren.

Wie wil, kan uren fladderen langs de fresco's die beginnen bij de verbanning van Joachim uit de tempel, via de geboorte en het leven van Maria, langs geboorte, leven, sterven en wederopstanding van Jezus tot het laatste oordeel waar duivels en duiveltjes op Jeroen Bosch-achtige wijze de verdoemden martelen, verbranden en verorberen.

Fascinerend is de uitleg over de manier waarop Giotto de zon heeft gebruikt om het hoofd van Christus te laten oplichten op 25 maart, de dag van de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria door de aartsengel Gabriël. In de aureool rond Jezus' hoofd zijn spiegeltjes verwerkt die het licht weer laten weerkaatsen op de afbeelding van de annunciatie aan de overkant van de kapel.

De opening van de multimediale ruimte vond plaats op 25 maart, precies een jaar na de voltooiing van een grondige restauratie van de kapel. Onderdeel van die restauratie was de bouw van een zaal waarin de bezoekers een kwartier naar een introductiefilm kijken, terwijl de luchtvochtigheid en de temperatuur via airconditioning tot hetzelfde niveau als in de kapel wordt gebracht. Vervolgens mag men voorbereid, dankzij de virtuele vogelvlucht, een kwartier lang genieten van de echte Giotto. Dit bezoek aan de kapel voelt na het langdurige ritueel van zelfstudie en ontgiften als de apotheose van een goed opgebouwd theaterstuk.

Het kost enige moeite om een kaartje voor het museum te bemachtigen, want ze worden niet in het museum verkocht, maar alleen telefonisch of via internet. De bezoekerstijden zijn extreem strikt, maar misschien is het maar het beste zo. Zeker gezien het oud Padovese gezegde dat studenten die Giotto gaan bewonderen in de kapel, niet zullen afstuderen, omdat ze zich niet meer kunnen losrukken van de betovering van zijn kunst.

(www.giottoagliscrovegni.it)