Topmannen ook met dure villa's beloond

Bedrijven belonen hun topmannen niet alleen met bonussen en opties, maar ook met miljoenen kostende woningen. Dergelijke extra's worden zelden openbaar gemaakt, blijkt uit onderzoek van deze krant.

Onder meer verzekeraar Aegon en de inmiddels failliete KPN-dochter telecombedrijf KPNQwest hebben huizen gekocht voor hun topbestuurders zonder hiervan melding te maken in jaarverslagen.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten bestaan er in Nederland geen duidelijke regels voor het melden van transacties tussen de onderneming en bestuurders. Met ingang van dit jaar moeten wel salarissen, bonussen en gouden handdrukken van individuele bestuurders worden vermeld in jaarverslagen.

P. Frentrop, directeur van adviesbureau Déminor, noemt het kopen van huizen voor topmensen een ,,dubieuze praktijk''. Volgens hoogleraar externe verslaggeving H. Langendijk van de Universiteit van Amsterdam ,,zou het nuttig zijn dit soort informatie voortaan te vermelden in het kader van algemene transparantie''.

Aegon betaalde in november vorig jaar 1,1 miljoen euro voor een huis in Den Haag waarin de Amerikaanse topman D. Shepard woont, zo blijkt uit informatie van het kadaster. Aegon wil desgevraagd niet reageren op de vraag of Shepard huur betaalt voor de woning.

Drie jaar geleden betaalde KPNQwest 2,5 miljoen euro voor een villa in Wassenaar om zijn toenmalig topman J. McMaster van een woning te voorzien. Dit huis is onlangs door de curatoren die het faillissement van het bedrijf afwikkelen, verkocht met een verlies van 0,75 miljoen euro. Bij de boedelverkoop bleek het huis van de voormalige topman het op een na meest waardevolle bezit van het failliete bedrijf te zijn. Elektronicaconcern Philips betaalt de volledige huur voor de Amsterdamse woning van bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee, maar meldt dit niet in het jaarverslag.

Het verzet tegen excessieve beloningen voor topmanagers groeit intussen. Donderdagavond werd op initiatief van KPN's centrale ondernemingsraad achter gesloten deuren een unieke bijeenkomst gehouden – met vakbonden, de ondernemingsraden van ING en Getronics, en politici, onder wie kamerleden Verburg (CDA), Douma (PvdA) en Vendrik (GroenLinks). Er is onder meer gesproken over het paal en perk stellen aan de beloningen door nieuwe wetgeving.

Topman: pagina 13