Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met oud-premier van België Jean Luc Dehaene over de komende verkiezingen en de toekomst van Europa. Verder het politieke testament van staatssecretaris van Cultuur Cees van Leeuwen (LPF). Ned.3, 12.08-13.00u.

Netwerk. Reportage over lastige jeugd in het Amsterdamse De Mirandabad en het toezicht daarop. Verder Oost-Duitse atleten die een speciale uitkering krijgen omdat ze vroeger door hun trainers gedwongen werden doping te gebruiken. Ned.1, 20.23-20.55u.

Kruispunt. Door werkende ouders, wachtlijsten bij de crèches en de hoge kosten van kinderopvang komen er steeds meer oppasoma's. Gesprekken over de voor- en nadelen. Verder een portret van de jongste moeder-overste: de 33-jarige Maria Anima Christi van Eijk. Ned.1, 22.12-22.53u.

DOCUMENTAIRE

Close-up. Lili Marleen, een lied van verlangen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 19.00-20.00u.

Tegenlicht: De ijzeren driehoek. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.05-22.00u.

Dokwerk: Moordenaar in naam van Allah. Zestien vrouwen werden tussen juli 2000 en juli 2001 in de Iraanse stad Mashad vermoord. Alle slachtoffers, op één na, waren gearresteerd geweest wegens prostitutie en drugsgebruik. Toen de politie de 39-jarige moordenaar oppakte verklaarde hij vanuit zijn religieuze overtuiging te hebben gehandeld. Gesprekken met betrokkenen en de moordenaar zelf. Ned.3, 22.40-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

PREMtime. Volgens de stichting Halal Correct verkopen veel islamitische slagers vlees dat niet volgens de islamitische regels is geslacht. De stichting pleit voor een halal-keurmerk, zoals in Frankrijk. Ned.3, 16.30-16.55u.

KUNST & MUZIEK

Muziekspecial Avril Lavigne. Registratie van het concert dat de Canadese skater-punkzangeres – onder meer bekend door de liedjes Losing Grip en Unwanted – onlangs gaf in Ierland. Ned.2, 17.28-18.00u.

Kunst ... omdat het moet. Naast een van de belangrijkste letterontwerpers ter wereld is Bram de Does gedreven biologisch landbouwer en violist, zoals te zien is in de documentaire Systematisch slordig, Bram de Does letterontwerper. Ned.2, 23.42-0.40u.

FILM

Tron (Steve Lisberger, 1982, VS). Eerste bioscoopfilm die op ruime schaal gebruikmaakte van computeranimatie, gecombineerd met traditionele trucages en live action. Achter origineel uiterlijk schuilt onnozel verhaaltje over briljante programmeur (Jeff Bridges) die in een computer belandt en daar allerlei videospelletjes `in het echt' moet spelen. BBC1, 14.00-15.30u.

High School High (Hart Bochner, 1996, VS). Jon Lovitz is de idealistische leraar op een achterstandsschool in kluchtige parodie met venijnige kantjes. Veel niet-politiek-correcte grappen en Louise Fletcher als het hoofd der school. V8, 19.00-20.25u., onderbroken door reclame.

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981, VS). Een der succesvolste Amerikaanse films aller tijden is een grootscheepse pastiche van de goedkope avonturenfilm uit de jaren dertig. Archeoloog Harrison Ford speurt in Egypte naar legendarische ark en is nazi-archeologen te slim af. BBC1, 19.10-21.00u.

Beetlejuice (Tim Burton, 1988, VS). Griezelkomedie is mager stamppotje waarin het hiernamaals eruitziet als een derderangs spookhuis in de vermomming van een kantoor van de sociale dienst. Het overleden echtpaar Geena Davis en Alec Baldwin krijgt bezoek van `bio-exorcist' Beetlejuice (Michael Keaton), professioneel verdelger van ongewenst sterfelijk gezelschap. Yorin, 23.00-0.35u., onderbroken door reclame.

A Time to Kill (Joel Schumacher, 1996, VS). Pamflettistische verfilming van romandebuut van John Grisham (The Client, The Firm) over proces tegen een zwarte man (Samuel L. Jackson) die in het blankste district van Mississippi de twee blanke verkrachters van zijn dochtertje doodschoot. BBC1, 23.55-2.25u.

Bandolero! (Andrew V. MacLaglen, 1968, VS). Grimmige western waarin de outlaws James Stewart en Dean Martin al vluchtend Raquel Welch in gijzeling nemen. Met George Kennedy als de sheriff. BBC2, 0.55-2.35u.

My Favorite Wife (Garson Kanin, 1940, VS). Belegen blijspelthema wordt gered door verrukkelijke sterren in topvorm. Doodgewaande ontdekkingsreizigster Irene Dunne ontdekt bij thuiskomst dat echtgenoot Cary Grant hertrouwd is. Maandag, BBC2, 14.55-16.20u., zwart-wit.

RADIO

Opium. Cameraman Robby Müller, die eerder samenwerkte met Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars van Trier, over 24 hour Party People, een nieuwe film van de Britse regisseur Michael Winterbottom, waarvoor hij het camerawerk verzorgde. Radio 1, 19.04-20.00u.

Supplement. Een avond met muziek ontleend aan de wind met als moraal: ,,Hij die tegen de wind spuwt maakt zijn baard vuil.'' Radio 4, 21.30-24.00u.

Uit het nieuws. Oud-schaatskampioen en hoogleraar bewegingswetenschappen dr. Harm Kuipers (1947) praat over de effecten van het gebruik van doping. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met classicus en letterkundige Frans Blom over Constantijn Huygens, (1596-1687), dichter, secretaris van de Oranjes, musicus, componist, vertaler, kraker van vijandelijke geheimschriften, diplomaat en autobiograaf. Blom schreef zijn proefschrift over Huygens en vertaalde onder meer Journaal van de reis naar Venetië. 747AM, 23.00-24.00u.