Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met twee Syrische mensenrechtenactivisten over de schendingen en een commentaar van arabist Leo Kwarten. Verder aandacht voor de documentaire Go West, Young man van Mart Dominicus en Peter Delpeut over de opkomst en ondergang van de western. Ned.2, 18.15-19.15u.

Knevel op zaterdag. Gesprek met bankier Onno Ruding en oud-minister van Financiën over de noodzaak van bezuinigen, de leiderschapscapaciteiten van Balkenende, het geldgraaien van topbestuurders en de rol van de vakbonden. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Reportage naar aanleiding van de dood van een babytje van een aan drugs verslaafde moeder. Verder een gesprek met de oud-burgemeester van New York, Rudolph Giuliani. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Hijskranen. Op veelzijdige manier wordt getoond hoe hijskranen in alle vormen en maten ogenschijnlijk moeiteloos de zwaartekracht overwinnen bij hun precisiewerk. In havens laden zij in een mum van tijd schepen uit en in het regenwoud worden kranen ingezet bij wetenschappelijk onderzoek. Ned.1, 18.10-19.02u.

MUZIEK

Plankenkoorts: Het concours van een vorstin. Tweede deel van een serie terugblikken op de Koningin Elisabethwedstrijd voor klassieke muziek. De wedstrijd werd in 1951 voor het eerst georganiseerd voor viool met de Rus Leonid Kogan als winnaar. In 1952 volgde de eerste pianowedstrijd. Canvas, 13.30-14.55u.

FILM

The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische swashbuckler. Net5, 20.00-22.30u., met reclame.

Grijpstra & De Gier (Wim Verstappen, 1979, Nederland). Vlotte Hollandse politiefilm naar Jan Willem van de Weterings `Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen'. Met Rijk de Gooyer als burgerlijke adjudant en Rutger Hauer als jonge brigadier in crimineel Amsterdam. Ook met Willeke van Ammelrooy. Ned.2, 20.20-21.48u.

Welcome to Sarajevo (Michael Winterbottom, 1997, Engeland/VS). Publieksfilm over het authentieke geval van de Britse tv-verslaggever Michael Nicholson, die in een humanitaire opwelling een oorlogsweesje uit het belegerde Sarajevo adopteerde en mee naar huis nam. Schematische voorstelling van goeden en slechten op de Balkan en van de ethische dilemma's van journalisten doet geen recht aan de werkelijkheid. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

The Messenger: The Story of Joan of Arc (Luc Besson, 1999, VS). Jeanne d'Arc wordt in handen van de louter in design geïnteresseerde regisseur van The Fifth Element een door oorlogsgruwelen getraumatiseerde psychotica. In een parade van bloed, amok en psychedelica is Dustin Hoffman een mystieke monnik. BBC2, 22.20-0.51u.

Federal Hill (Michael Corrente, 1995, VS). De echo van Mean Streets klinkt pregnant door in niet onverdienstelijk verslag van male bonding onder Italiaanse-Amerikaanse randgroepjongeren. VRT, 23.15-0.54u.

Ghostbusters (Ivan Reitman, 1984, VS). Uitzinnige komedie over de spokenbestrijdingsdienst van drie ontslagen parapsychologen in een door demonen beheerst New York. Met olijke speciale effecten. SBS6, 23.20-1.15u.

Il ladro di bambini (Gianni Amelio, 1992, Italië/Frankrijk/Zwitserland). Met Felix voor de beste Europese film bekroonde, aangrijpende road movie van de regisseur van Porte aperte. Jonge carabiniere moet twee asociaal opgegroeide kinderen begeleiden naar een kindertehuis. Onderweg verliest hij zijn onschuld, maar hij bezorgt het tweetal de hunne min of meer terug. Ned.1, 0.00-1.57u.

Body Heat (Lawrence Kasdan, 1981, VS). Latere regisseur van o.a. The Big Chill debuteerde met pakkend broeierige, naar de `film noir' lonkende thriller. Eveneens debuterende Kathleen Turner speelt een gefortuneerde dame die vurig overspel pleegt met de niet al te snuggere advocaat William Hurt. Zij haalt hem over haar echtgenoot te vermoorden in wat inderdaad een variatie mag heten op The Postman Always Rings Twice. BBC1, 0.25-2.15u.

RADIO

Opera live: Die Soldaten. Inleiding en rechtstreekse uitzending uit het Muziektheater van Die Soldaten van Bernd Alois Zimmermann door het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen. Met Claudia Barainsky (Marie), Frode Olsen (Wesener) en Lani Poulson (Charlotte). Radio 4, 19.00-23.00u.

Opium. Schrijfster Heleen van Royen praat over haar roman Godin van de jacht. Verder Daphne Schmelzer over haar boek over de tragische liefdesverhouding tussen de Russische schrijver Iwan Toergenjev en de Spaanse sopraan Pauline Viardot-Garcia. Verder Robert-Jan Henkes over de James Joyce-expositie in Boymans Van Beuningen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Smaakmakers. SP-politica en epidemiologe Agnes Kant vertelt over haar muzikale smaak die varieert van Duitse schlagers tot discomuziek, Bruce Springsteen, Supertramp, Queen, UB 40 en U2. Radio 2, 20.02-23.00u.

Easy listening. Aandacht voor de komende week 75 jaar wordende Burt Bacharach. Behalve jaren-zestighits ook opnamen van de Berliner Philharmoniker. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek `s nachts. Gesprek met oud-VVD-politica Neelie Kroes over de rechten van de vrouw. Zij begeleidde Ayaan Hirsi Ali in haar overstap van de PvdA naar de VVD. Radio 1, 0.04-1.00u.