SPECIALE VETZUREN IN FLESVOEDING VAN BABY'S VERLAGEN BLOEDDRUK

Baby's die in hun eerste levensmaanden een speciale zuigelingenmelk krijgen waaraan meervoudig onverzadigde lange-ketenvetzuren zijn toegevoegd, hebben als kleuter een iets lagere bloeddruk dan met gewone flessenmelk gevoede baby's (British Medical Journal, 3 mei).

Borstvoeding bevat veel meervoudig onverzadigde lange-ketenvetzuren (long chain polyunsaturated fatty acids of LCPUFA's). Die heeft een baby in de eerste levensmaanden nodig voor de aanmaak van allerlei celmembranen, bijvoorbeeld in het zenuwstelsel en ook in de bloedvaten. In gewone flesvoeding zitten deze LCPUFA's niet. Er is wel geopperd dat fleskinderen daarom een iets hogere bloeddruk hebben dan met de borst gevoede kinderen. Er was ook al bekend dat de bloeddruk bij te dikke volwassenen omlaag gaat door een dieet met lange-ketenvetzuren.

Britse, Italiaanse en Belgische kinderartsen hebben in 1992 bij wijze van experiment 111 pasgeboren baby's in de eerste vier maanden flessenmelk gegeven die verrijkt was met de LCPUFA's arachidonzuur en docosahexeenzuur. 126 andere baby's kregen precies dezelfde melk maar dan zonder die speciale vetzuren. Er was ook nog een controlegroep van met de borst gevoede kinderen.

De onderzoekers hebben eerst gekeken naar het effect van de speciale LCPUFA-melk op de intelligentie. Met tien maanden bleken de met lange-ketenvetzuren gevoede baby's iets slimmer dan de gewone baby's: ze waren beter in staat om een verstopt speelgoedje terug te vinden.

Zes jaar later keek men naar het effect van de lange-ketenvetzuren op de bloeddruk. Gemiddeld was die bij de LCPUFA-kinderen zo'n 3 mm kwikdruk lager dan die bij de met standaardmelk gevoede kinderen. Daarmee was de bloeddruk bij de LCPUVA-kinderen vergelijkbaar met die bij borstkinderen.

Omdat de bloeddruk bij kinderen vaak maatgevend is voor die als ze later volwassen zijn, en omdat kleine afwijkingen van de normale bloeddruk bij kinderen zich later versterkt kunnen voordoen, is het volgens de kinderartsen heel goed mogelijk dat zuigelingenvoeding met LCPUFA's de kans op hart- en vaatziekte op latere leeftijd verkleint. Het LCPUFA-onderzoek is gefinancierd door de Duitse babyvoedingfabrikant Milupa, tegenwoordig onderdeel van Numico, die met dit product probeert de kwaliteit van borstvoeding zo goed mogelijk te benaderen. Wellicht ten overvloede, de speciale babyvoeding mag dan de samenstelling van moedermelk meer benaderen, het blijft een surrogaat. Borstvoeding bevat ook allerlei antistoffen waarmee de moeder haar pasgeboren kind zelfs na de geboorte nog beschermt, en die zitten zelfs niet in de meest geavanceerde zuigelingenvoeding.