Passagiers vallen van 10.000 meter

Meer dan honderd passagiers van een Russisch vrachtvliegtuig zijn donderdagavond in Congo omgekomen toen een laadklep plotseling openschoot en de druk in de cabine wegviel. Ze werden naar buiten gezogen en vielen van een hoogte van 10.000 meter. Er waren ook overlevenden.

Een Congolese regeringswoordvoerder bevestigde de dood van zeven passagiers en zei dat hij niet wist hoeveel passagiers er in totaal aan boord waren gegaan. Maar twee Congolese luchtvaartfunctionarissen meldden onafhankelijk van elkaar dat het toestel 129 mensen had vervoerd. Volgens een van de overlevenden, Prudent Mukalayi, waren het er veel meer, zeker zo'n tweehonderd.

Ook de schattingen van het aantal overlevenden lopen uiteen: van 9 tot ruim twintig. Mukalayi vertelde dat hij sliep toen het ongeluk gebeurde. Zijn redding was dat hij klem kwam te zitten tussen de bagage. Andere overlevenden klampten zich wanhopig vast aan het karkas van het vliegtuig, terwijl door ze door rondvliegende bagage werden bestookt.

Het ongeluk gebeurde drie kwartier na de start boven het diamantcentrum Mbuji-Mayi. Het toestel was op weg van de Congolese hoofdstad Kinshasa naar Lubumbashi in het zuidoosten. De piloten zijn onmiddellijk naar Kinshasa teruggekeerd.

Het vliegtuig is een Russische Ilyushin 76 maar de eigenaar is niet bekend.

De Congolese regering chartert regelmatig vrachtvliegtuigen om militair personeel en ambtenaren te vervoeren. Inzittenden dragen geen veiligheidsriemen.