Ophalen `hobbykip' vertraagd

Het ophalen van kratten met hobbypluimvee in Brabant en Limburg verloopt met enige vertraging. Dat heeft het ministerie van LNV laten weten. ,,De meeste mensen zijn redelijk coöperatief'', aldus een woordvoerder. ,,Wel hebben ze behoefte aan uitleg.''

Vanaf gisteren wordt het ophalen van pluimvee in kratten omwille van het tempo van de ruimingen toegepast in het Midden-Limburgse Nederweert en het Oost-Brabantse Neerkant. Houders van hobbypluimvee konden in deze gemeenten vanaf eergisteren kratten ophalen om deze te vullen met hun pluimvee. De kratten zijn vanaf gisteren opgehaald door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Deze brengt de te ruimen dieren naar een slachterij in het Midden-Limburgse Hunsel, waar ze in een slachterij worden vergast.

De RVV-ruimers hebben gisteren in Nederweert en Neerkant alle 420 adressen bezocht van hobbyboeren die een dag tevoren kratten hadden opgehaald. ,,Maar we hebben niet in alle gevallen de spullen kunnen meenemen'', aldus de woordvoerder van LNV. Op 120 van de 420 adressen bleken de dieren hetzij nog niet in de kratten te zijn gestopt, hetzij niemand thuis te zijn. Deze 120 adressen worden vandaag alsnog bezocht.