Onduidelijkheid over steniging na overspel

Volgende maand op 3 juni dient de hoger beroepszaak van Amina Lawal, de Nigeriaanse vrouw die door steniging ter dood gebracht moet worden omdat zij een buitenechtelijk kind zou hebben.

Ze is ongeveer een jaar geleden door een lokale islamitische rechtbank ter dood veroordeeld vanwege overspel: haar zaak kreeg wereldwijd aandacht, omdat verschillende kandidaten voor de Miss World-verkiezing, die afgelopen jaar in Nigeria gehouden zouden worden, weigerden te komen vanwege de voorgenomen steniging.

Afgelopen maand, op 25 maart 2003 is bepaald dat het hoger beroep volgende maand zal plaats hebben. Vertegenwoordigers van de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International waren daarbij. Op internet circuleren momenteel petities om op te sturen naar lokale Nigeriaanse autoriteiten, waarin ten onrechte beweerd wordt dat Lawal op 3 juni tot het hoofd ingegraven zou worden en dood gestenigd zou worden. Die informatie is onjuist, heeft Amnesty deze week in een persbericht laten weten. De excecutie is uitgesteld tot alle mogelijkheden van beroep zijn doorlopen, en die zijn er ook nog na dit beroep, aldus Amnesty. Een Nigeriaanse vrouwenrechtenorganisatie, die zich om Lawal bekommerd, Baobab, waarmee ook Amnesty samenwerkt, heeft opgeroepen voorzichtig te zijn met het tekenen van onjuiste petities: die kunnen Lawals zaak eerder kwaad dan goed doen. Volgens Amnesty is Lawal op dit moment niet gedetineerd, en kan voor haar kind zorgen. Ze heeft goede juridische bijstand.

Op de website van Amnesty is wel een elektronische petitie tegen de voorgenomen executie van Lawal te vinden. Die richt zich tot de federale regering van Nigeria, met het verzoek het islamitisch recht aan te passen, zodat vonissen die steniging en amputatie inhouden afgeschaft moeten worden. Op die site is ook gecontroleerde informatie over Lawal en andere gevallen te vinden: www.amnesty.nl