Linten aan de broek

Een stoere broek kan sexy zijn.

Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's) spraken met vrouwen in cargo-pant, een combinatie van werkmans- en soldatenbroek.

Even leek het erop dat de cargo-pant, de wat wijde werkmansbroek met zakken en lussen opzij – z'n beste tijd had gehad. In de mannenmode in elk geval, al doet een variant – de gevechtsbroek met elastiek om de enkel – komend najaar nog een poging in beeld te blijven. Toch zagen ontwerpers nog kans de cargo-pant dit seizoen aan vrouwen te slijten, in een nieuwe variant, en opgeleukt met allerlei details. Het model dat deze lente veel etalages siert is een mix van werkmansbroek en soldatenbroek. Sommige ontwerpers hebben geprobeerd het stoere kledingstuk vrouwelijk en sexy te maken – strakker en met minder zakken, met een verlaagde tailleband en elastiek onderaan de pijpen. Andere ontwerpers lieten hem wijd, gebruikten soepeler materialen, maakten de broek korter en lieten er allerlei riempjes en linten aan bungelen.

Natuurlijk is het de combinatie die het 'm doet: puntschoentjes of hoge hakken eronder en een strak topje erboven. Op straat in Utrecht kwamen wij twee versies tegen, sexy en vrouwelijk à la Kylie Minogue en stoer maar toch ook meisjesachtig op de manier van Avril Lavigne. Malou uit Dordrecht neemt net een hap van haar puddingbroodje als we haar overvallen met de vraag of ze in haar cargo/combat-broek op de foto wil. Ze heeft hem een dag geleden gekocht. ,,Ik zag in een blad dat het nu mode is en dit kuitlange model sprak me wel aan. Hij zit heerlijk. Jammer alleen dat de hele klas er inmiddels een aanheeft.'' Malou draagt haar broek zoals het hoort: met een legerbloesje en puntschoentjes.

Sarah uit Harderwijk heeft haar combatbroek al heel lang. Ze houdt van stoere, wijde en kleurige kleding en wil er vooral niet als een modepop uitzien. Ook Albertine uit Utrecht koos een wijder model cargo/combatpant in camouflageprint. Zij kocht 'm omdat hij in de mode is en een beetje ruim zit, dat laatste vindt ze vooral in de zomer belangrijk. In tegenstelling tot de meeste meiden – die het liefst voor de strakke tops gaan – combineert zij de broek met een volumineuze bodywarmer en T-shirt met lange mouwen.