Kleefrijst in bananenblad

Thailand kent verscheidene soorten bananenbomen. De vruchten variëren van babyformaat (rijstbananen) tot uit de kluiten gewassen. Ze zijn niet het enige product van de bomen dat aftrek vindt. Van de bladeren vouwen de Thai puntzakjes, die gevuld worden met bijvoorbeeld gestoomde kokosmelk. Ritsen zakjes kunnen samen een rond vlot vormen, dat met bloemen, brandende kaarsen en wierook aan boord op het feest van de volle maan – Loi Kratong – te water wordt gelaten om de god van de rivier mild te stemmen. Bananenblad dient ook als verpakking van eten. Ik gaf eerder een recept voor vis. Ditmaal gaat het om toetjes: banaan gewikkeld in kleefrijst. Je krijgt deze hapjes in Thailand ook bij het ontbijt. Alternatief voor het blad is aluminiumfolie. Andere vulling van de rijst: jam, of puree van gare bakbanaan of zoete aardappel.

Week de rijst minstens drie uur in ruim water. Laat de rijst in een zeef uitlekken. Stoom de korrels dan gaar in een stoompan. Dit duurt ongeveer een half uur. De Thai gebruiken hiervoor bamboemanden. Doe kokosmelk met suiker en zout in een kom. Schep hierdoor de rijst. Een half uur laten afkoelen, maar niet in de koelkast. Knip vier vierkanten van ongeveer 25 centimeter uit bananenblad. Spoel ze schoon en dep ze droog. Houd de stukken blad desgewenst even boven een gasvlam om ze soepel te maken. Leg een kwart van de rijst in het midden van elk stuk. Druk de rijst uit tot een platte strook van ongeveer 14 centimeter lang. Snijd de banaan dwars doormidden en halveer de helften overlangs. Leg een stuk banaan op de rijst. Vouw de rijst eromheen als bij een worstenbroodje of sushi. Vouw vervolgens het bananenblad om de rol. Vastzetten met cocktailprikkers of nietjes. Of bij folie: draai de uiteinden om als bij de wikkel van toffees. Stoom de pakketjes een kwartier in de stoompan. Een ander bekend toetje: kleefrijst met mango. Stoom de rijst. Mengen met kokosmelk, suiker en zout als beschreven. Verdeel de rijst over vier kommen. Een half uur laten afkoelen tot kamertemperatuur (niet in de koelkast, want dan wordt de rijst hard). Stort de rijst op borden. Garneren met schijven van twee mango's. Roer een eetlepel suiker door anderhalve deciliter kokosmelk en giet dit over de mango.

    • Annelène van Eijndhoven