Inval bij Rai na `lasterlijk' beeld van Berlusconi

De redactie van het Italiaanse televisiejournaal TG3 is donderdagochtend bezocht door inspecteurs van de Rai, omdat het journaal maandag de verklaring van premier Silvio Berlusconi voor de rechtbank van Milaan op een ,,lasterlijke'' wijze in beeld zou hebben gebracht. Journalisten en oppositie hebben woedend gereageerd op deze ,,intimidatie'' en zien in de inval op de journaalburelen een volgende poging van Berlusconi om de vrijheid van pers in te perken.

De inval vond plaats in opdracht van de algemeen directeur van de Rai. Flavio Cattaneo zou zijn gevraagd om de feiten rondom de ,,lasterlijke uitzending'' uit te zoeken. Enkele uren na de inval op de TG3-redactie zei Berlusconi in een verklaring dat ,,de vrijheid van pers niet de vrijheid tot laster en kwaadsprekerij is''.

De inspecteurs bleven van half elf tot een uur op de redactie, waar ze stukken hebben ingezien en personen hebben ,,ondervraagd''. Het onderzoek richtte zich op de wijze waarop het journaal de getuigenis van Berlusconi heeft weergegeven in de rechtszaak, waarin hij wordt beschuldigd van het omkopen van rechters.

Berlusconi zou met name erg boos zijn vanwege het feit dat het journaal beelden uitzond van de protesterende toeschouwer die hem na het proces toebeet: ,,Jouw zal hetzelfde lot beschoren zijn als Ceaucescu, wanneer je je niet laat berechten....Nar die je bent!'' Met name het woordje ,,nar'' is de Italiaanse premier in het verkeerde keelsgat geschoten. Ter plekke gaf hij de politie opdracht om de man te identificeren. Volgens Berlusconi werd de protestactie georganiseerd door de journalisten van de Rai die deze ,,laster'' vervolgens hebben opgenomen en uitgezonden.

Massiomo D'Alema, voorzitter van de grootste oppositiepartij, omschrijft de inval op TG3-burelen als ,,een zorgwekkende voorbeeld van intimidatie.'' Volgens de centrumrechtse coalitie gaat het in het geheel niet om bedreigingen en intimidatie, maar om een ,,noodzakelijke'' inspectie.

Berlusconi, die drie commerciële zenders bezit en ook veel invloed heeft op de journaals van Rai 1 en Rai 2, opent de aanval op het journaal van Rai 3 in een week dat een commissie van het Italiaanse huis van afgevaardigden een amendement heeft aangenomen dat voorziet in een gevangenisstraf van drie jaar voor journalisten die zich schuldig hebben gemaakt aan laster.

In het verleden heeft premier Berlusconi al eens twee belangrijke Italiaanse televisiejournalisten verboden om hun werk voort te zetten, omdat ze volgens hem ,,op een criminele wijze gebruik hebben gemaakt van de publieke televisie''.