Händel

Net zoals de Engelse koning George I op 17 juli 1717 in Londen luisterde koningin Beatrix op 5 mei 2003 op de Amstel naar een waterconcert. In Engeland voeren koning en musici in bootjes op de Theems. Het Amsterdamse Bevrijdingsconcert vond plaats op pontons voor musici en hoge gasten. Er klonk muziek van Monteverdi, Tsjaikovski, Katsjatoerian en Saint-Saëns. De koningin voer wel op een bootje weg, tijdens het Vera Lynn-lied We'll meet again, rondom zwaaiend. Jammer dat er tijdens de muziek uit Het zwanenmeer geen zwaan op de Amstel zwom en dat de zwanenboot van de Beierse koning Ludwig II niet was nagebouwd. Zonde ook dat er geen nieuwe Hollandse watermuziek was gecomponeerd. Händel schreef eigentijdse muziek. En zo kunnen we nu nog luisteren naar zijn Water Music, met opwindende en feestelijke sprankeling gespeeld door Le Concert Spirituel, gevolgd door de spectaculaire Music for the Royal Fireworks. Het vuurwerk in 1749 mislukte deels, maar daarover zeurt niemand meer.

Händel: Water Music & Fireworks Glossa (GCD 921606)

    • Kasper Jansen