Habsburgers eisen bezittingen terug

De familie Habsburg, eeuwenlang heersers van de Hongaars-Oostenrijkse dubbelmonarchie, heeft de Oostenrijkse regering verzocht de door de nazi's geconfisqueerde bezittingen terug te geven. Het is een de familie waardig lijstje: slot Laxenburg, slot Mürzsteg – momenteel in gebruik als presidentiële zomerresidentie – enkele huizen in Wenen en 20.000 hectaren bos. Alleen al de waarde van het bos wordt geschat op 200 miljoen euro.

De in een familiefonds ondergebrachte bezittingen van de Habsburgers werden eerder al eens, in 1919 bij het ontstaan van de republiek, onteigend. In de jaren dertig kregen zij van Oostenrijk het familiefonds terug. In 1938/39 werd het vervolgens door de nazi's opnieuw in beslag genomen – door Hitler persoonlijk bevolen.

Op 8 mei, precies 58 jaar nadat Oostenrijk van de nazi's bevrijd werd, heeft de familie haar verzoek uitgesproken. Zij deed dit bij monde van Christian Habsburg-Lothringen, die 160 familieleden – niet de gehele familie – vertegenwoordigt. Zijn oom, Otto van Habsburg, kleinzoon van de laatste keizer en hoofd van de familie, laat zich in het openbaar niet uit over financiële belangen van de Habsburgers. ,,Maar hij is volledig op de hoogte,'' aldus Christian Habsburg in de krant Der Standard. Stuart Eizenstat, de vroegere onderhandelaar van de Amerikaanse regering voor de schadeloosstelling van nazi-slachtoffers, ondersteunt het verzoek volmondig. ,,De familie Habsburg is een van de slachtoffers van Hitler'', aldus Eizenstat. ,,Dat is boven iedere twijfel verheven.''