Duizenden aanvragen werktijdverkorting

Voor ruim tienduizend werknemers is door 183 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd wegens de oorlog in Irak. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken gisteren bekendgemaakt. Aan ruim tweederde is ook toestemming gegeven om werknemers korter te laten werken met behulp van een WW-uitkering.

Het zijn vooral reisorganisaties die een beroep doen op werktijdverkorting. Op verzoek van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen kan sinds een maand ook een aanvraag worden ingediend wegens de besmettelijke longziekte SARS. Tot nu toe hebben nog maar twee bedrijven voor 67 werknemers zich wegens SARS aangemeld.

Volgens ANVR-directeur R. Engeman betekent dit niet dat de reisbranche weinig last heeft van de ziekte. ,,De markt begon net wat aan te trekken doordat de oorlog in Irak op zijn einde liep en vervolgens komt daar zoiets als SARS overheen.'' Wel treft volgens Engeman de angst voor de besmettelijke longziekte vooral de specialisten op het Verre Oosten.

Zo heeft VNC Travel wegens de longziekte werktijdverkorting aangevraagd voor zestien medewerkers. Reizen naar China bepalen 60 procent van de omzet voor het Utrechtse reisbureau. ,,De meeste van onze klanten besluiten toch te annuleren, want opeens is heel Azië eng'', aldus directeur K. van Galen van VNC Travel.