DE WEEK

EUROPA IS door de VS tot onmacht veroordeeld. Maar sinds begin dit jaar al is de euro acht procent sterker jegens de dollar geworden. Nog 20 procent erbij, en Europa zal in dollars de grootste economie ter wereld zijn.

ALSOF EUROPA aan de Verenigde Staten duidelijk wil maken dat er met zijn economische macht niet valt te spotten brult de leeuw. Zo is aan Washington een ultimatum gesteld om aan de belastingontwijking door Amerikaanse exporteurs een eind te maken, anders volgen er sancties – die juist die Amerikaanse staten zullen treffen waar de Republikeinen zwak staan.

ZO KREEG Amerikaanse gigant General Electric te verstaan dat zijn overname van een Europees bedrijf mogelijk wordt getorpedeerd door bezwaren van Europese concurrenten als Philips en Siemens.

En zo torpedeerden Europese regeringen op de valreep een defensieorder voor het Amerikaanse bedrijf Pratt & Whitney en gunden zij die aan een Europees consortium. De woede die deze manoeuvre onder Congresleden teweegbracht drukte dan ook Amerikaanse onmacht uit.

POLITIEK MAG EUROPA tot op het bot zijn verdeeld – alsof de situatie in het Amerikaanse Congres anders zou zijn – economisch is Europa een reus. Dat feit veronachtzamen zal hard terugslaan op de VS. Amerikaanse dochterondernemingen in Europa beseffen dat als geen ander en dat maakt ze beducht voor wederzijdse vergelding. Hun moederbedrijven dringen bij het Witte Huis op matiging aan. It's the economy, nietwaar?

AHOLDS boekhoudschandaal blijkt in de VS nog groter te zijn. Maar bij een Scandinavische joint venture is geen fraude ontdekt, zegt het supermarktconcern. Niemand heeft dat ook beweerd. Alleen de huisadvocaat zinspeelde namens Ahold op valsheid in geschrifte en deed aangifte bij justitie met het verzoek om, indien nodig, tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Begrijpt u het nog?

WARREN BUFFETT, superbelegger, hield een tirade tegen de hebzucht onder Amerikaanse topmanagers. Hun beloning is in de afgelopen jaren meer ontspoord dan in de honderd jaar daarvoor. `Aandeelhouders, kom in verzet!'

DAT IS AAN NEDERLANDSE aandeelhouders niet besteed. Al zijn pensioenfondsen grootaandeelhouders geworden, zitten werknemers in het bestuur en hebben zij op hun beleggingen een vermogen verloren, als makke schapen lieten ze zich naar de slachtbank leiden. Om vervolgens hun onvermogen af te wentelen op uw pensioen of premie.

HOGERE PREMIES voor pensioenen en ziektekosten maken net als massaontslag – zoals duizend man bij KLM op straat – de consument huiverig. Nog nooit stonden in Nederland zo veel huizen te koop. In alle prijsklassen. Het eigen woningbezit is inderdaad massaal geworden. Maar achter al die raambiljetten en tuinborden moet zich een sociaal drama voltrekken. De verkoop van huizen zakt in. Het aanbod is overstelpend. Vroeg of laat zullen de huizenprijzen kelderen en zal het sociale drama een economisch drama voor heel Nederland worden.

DE SLECHTE economie heeft ook haar zegeningen. De kamernood onder studenten slinkt: huurders bieden massaal kamers aan om hun teruggang in inkomen te compenseren. Auto-importeurs lenen gratis geld uit om de ingezakte automarkt het hoofd te bieden. En de goedkope supermarkt doet goede zaken.

FC UTRECHT, dat wegens grootheidswaan een schuld van 40 miljoen euro heeft, krijgt hulp van het stadsbestuur. Zoals zo veel clubs in het betaalde voetbal nu bij hun gemeente om hulp bedelen – al of niet met het mes op de keel. De slappe knieën van die gemeenten komen volgens Brussel neer op ongeoorloofde `staatssteun', en dus bestaat er gerede kans dat die clubs alsnog het loodje leggen. Voetbal wordt oorlog.

ALS U NA de vette jaren klachten heeft over uw cholesterol biedt Genthon uitkomst. Het trotseert de groothandel en apotheken door een medicijn aan te bieden tegen 40 procent van de prijs van de concurrenten. En die zijn woedend, aangezien de verzekeraar alleen nog de laagste prijs vergoedt en zij zo hun vette kortingen en bonussen verliezen. Hoe een bedrijfje uit Nijmegen de gevestigde orde tot onmacht veroordeelt.