De onvermijdelijke terugkeer van een routinier

Na twee verwijderingen is volleyballer Marko Klok teruggekeerd in het Nederlands team. Hij ziet de rentree niet als een genoegdoening. ,,Ik ken geen frustraties en zie niet om in wrok.''

Volleyballer Marko Klok (35) werd als international door Joop Alberda niet goed genoeg bevonden en door Toon Gerbrands om disciplinaire reden uit de nationale ploeg gezet. Maar Bert Goedkoop haalde hem dit jaar terug bij het Nederlands team, waar hij als routinier en libero geacht wordt de heelmeester van een getormenteerde ploeg te zijn.

Klok, die voor zijn terugkeer 203 interlands had gespeeld, staat met Nederland dit weekeinde voor de eerste krachtproef van het seizoen als in Strumica (Macedonië) bij een kwalificatietoernooi een plek in de eindronde van het EK (Duitsland) veiliggesteld moet worden. De eerste plaats in de groep lijkt onbereikbaar, omdat Spanje in de eerste speelronde een vrijwel onoverbrugbare voorsprong heeft genomen. Nederland moet hopen als een van de twee best geklasseerde nummers twee het EK te halen.

Had je ooit nog op een rentree gerekend?

Marko Klok: ,,Ja, zeker wel. Vorig jaar zomer bleek uit een gesprek met Goedkoop dat de deur voor mij niet voorgoed was gesloten. Hij wilde eerst het drietal Joost Kooistra, Jochem de Gruijter en Joost van der Hoek uitproberen en zou pas bij blessures of mislukkingen bij mij aankloppen.''

Beschouw je het als een genoegdoening na in 2000 door Gerbrands uit de selectie te zijn gezet?

,,Nee, want gedane zaken nemen geen keer. Het was een andere periode met een andere coach. Ik wist destijds alleen dat het niet definitief was. Het is gigantisch fout gegaan, voor mij en voor het team. Ik was er mentaal slecht aan toe, omdat ik een seizoen lang bij mijn toenmalige club Roma op mijn tenen heb moeten lopen. Ik sliep nauwelijks en de dagen gingen voorbij zonder dat ik er erg in had. Mijn hoofd was leeg, ik was helemaal op. Het enige dat ik na het clubseizoen wilde was rust. En die heb ik genomen; dat leek mij de enige manier. Maar Gerbrands vond dat ik tegen de afspraken in met vakantie was gegaan en me bij het Nederlands team had moeten melden. Ik had mijn probleem evenwel al eerder aan hem verteld, alleen heeft hij er niets mee gedaan.''

Heb je frustraties overgehouden aan twee verwijderingen uit het Nederlands team?

,,Nee, en ook geen wrok. In 1994 waren andere spelers beter en wist Alberda niet wat hij met me aan moest. En als er al frustraties over 2000 zijn, dan betreft het de manier waarop dat toen gegaan is. Maar mijn gelijk halen, heeft geen zin. Het was voor een deel ook mijn schuld. En als ik Gerbrands tegenkom, geef ik hem gewoon een hand.''

Heb je nog getwijfeld, omdat je nu moet spelen voor een onkostenvergoeding?

,,Dat maakt me niets uit. Ik ben een broodspeler bij mijn club Nesselande, niet in het Nederlands team. Voor mij telde of ik van waarde kan zijn voor de ploeg en of ik nog sportief perspectief zie. En beide is het geval.''

Wat vind je van het niveau?

Lachend: ,,De positie van libero is weer goed ingevuld.'' Serieus: ,,Als we praten over kwalificatie voor het EK is het team goed genoeg. Maar Europees kampioen worden, is een ander verhaal. Hoewel het verschil met de ploeg die in 1996 olympisch kampioen werd erg groot is, zit er best kwaliteit in de huidige groep. Het is ook weer niet zo dat het helemaal niks is. En met doemdenken haal je geen goede resultaten. Voor de Olympische Spelen van 1988 in Seoul zagen ook weinigen kansen en toch werd Nederland vijfde. Na alle successen zijn de verwachtingen echter hoog gespannen. Ik maak het niet mooier dan het is, maar ik vind dat er met deze ploeg best mogelijkheden voor de toekomst zijn.''

Zegt de grillige interlandloopbaan wat over de persoon Klok?

,,Natuurlijk, want ik was overal bij betrokken. Maar ik vind het niet symptomatisch voor mijn persoontje. Ik ben ook geen grillige jongen. Wel iemand die weet hoe hij iets moet bereiken. Door inzet te tonen en afspraken na te komen; en niet achter iemands rug om te handelen, maar door duidelijk en eerlijk te zijn.''

Ben jij een libero of een aanvaller?

,,Internationaal ben ik libero, op lagere niveaus, zoals bij mijn club Nesselande, ben ik aanvaller.''

Hoe lang had je niet meer als libero gespeeld?

,,Twee jaar. Toch hoefde ik me niet aan te passen. Passen en verdedigen doe ik als aanvaller ook. Dat is niet nieuw en gaat me heel natuurlijk af. Het was alleen even wennen met nieuwe speler en andere afspraken.''

Heb je ideeën over het verdere verloop van je carrière?

,,Ik wil maximaal tot mijn veertigste op dit niveau blijven spelen. Niet dat ik het per se wil halen, maar zo lang ik gezond ben, goed genoeg ben en er zin in heb ga ik door. Onder voorwaarde dat ik bij een ambitieuze club kan spelen.''

Wat vind je ervan dat Peter Blangé jouw clubtrainer wordt?

,,Het is zowel van hem als van de club een een ambitieuze keuze. Blangé neemt overigens wel een risico. Als het mis gaat, tast het zijn naam aan. Op basis van ervaring en persoonlijkheid heeft hij een voorsprong, maar het vak van trainer zal hij nog moeten leren.''