De cup

Wat vroeger de Waddington Cup heette en daarna de Martini Cup, gaat tegenwoordig prozaïsch als NBB-beker door het leven. Ik doel op het open NK voor clubs waar jaarlijks de sterkste bij de bond aangesloten bridgeverenigingen aan meedoen.

Iedere, zichzelf respecterende club stuurt zijn drie beste viertallen de wei in met als eerste doel het bereiken van de finale van de laatste acht clubs. Die vond afgelopen zaterdag plaats op het hoofdkantoor van de bond in Utrecht. De grote favoriet voor de beker, landskampioen De Lombard, kwamen er niet aan te pas. De Rotterdammers, die zonder hun beste paar Muller-De Wijs speelden, eindigden teleurstellend als zesde. De beker was een prooi voor het Hok. En dat was op zich een verrassing, want het Amsterdamse twaalftal was voornamelijk bemand met sterren van vroeger.

Twee van hen vormden voor de gelegenheid een partnership: Cees Sint en Frans Borm. Zij deden het uitstekend door op onderstaand spel 6♣ uit te bieden en te maken. Lang niet iedereen zat in slem en sommigen gingen zelfs down:

Z/-

♠ A 9 7 5 4

♡ A 7

♦ H V 7 5

♣ B 9

♠ V 6

♠ H 10 8 3 2

♡ H V 10 9 3

♡ 6 4

♦ B 8 6 4

♦ 10 9 2

♣ 5 2

♣ 10 7 3

♠ B

♡ B 8 5 2

♦ A 3

♣ A H V 8 6 4

West

Noord

Oost

Zuid

Borm

Sint

1♣

1♡

1♠

pas

3♣

pas

3♦

pas

3SA

pas

4♣

pas

4♦

pas

4♡

pas

4♠

pas

6♣

a.p.

Een mooie, gecontroleerde biedserie waarin Sints rebid van 3♣ een sleutelrol vertolkte. West kwam uit met ♡H. Sint nam het aas en speelde harten door, hetgeen hem in staat stelde een derde harten met ♣B te vertroeven voor de twaalfde slag.

De vierde harten zou de leider later weggooien op de derde hoge ruiten uit de dummy. Troefstart lijkt dodelijk, maar de leider maakt nog steeds twaalf slagen door eerst een hartentje af te geven en daarna west in een rode kleurendwang te brengen door alle troeven uit te spelen.