Costa Rica tekort gedaan

Geschrokken ben ik toen ik in de bijlage Leven &cetera van 26 april het artikel `Van boom tot boom in Costa Rica' las van Bart Jippes. Wat een arrogantie om zo een prachtig land qua natuur met zijn kindvriendelijke bevolking zo slecht af te schilderen. Van 1988 tot half 1991 hebben wij op verschillende plekken in het land gewoond, met twee kleine kinderen waarvan de jongste zelfs in San José geboren is.

In 2001 hebben wij met onze pubers,inmiddels 13 en 15 jaar, een trektocht van 6 weken met het openbaar vervoer door het land gemaakt. De ervaring was weer geweldig!! San José, voor Nederlandse begrippen een grote provincie stad. De Plaza de la Cultura, voor het prachtige Teatro Nacional, met zijn duiven. Gelukkig zagen de verkopers van de ocarino's, hangmatten, sigaren er wat beter gekleed uit dan 10 jaar geleden. Heerlijk eten en kijken op de Mercado Central ( binnenmarkt), waar je de meest vreemde en lekkere dingen kunt eten ten midden van de gewone tico's.

Als je dan in een locale bus stapt naar Moravia of Sarchi zie je mooie natuur en bedrijvigheid qua houtbewerking en grote koffieplantages. Of je gaat naar Coronado waar de tropische natuur je omringt met mega grote bladeren welke door de boerenbevolking zonodig gebruikt worden als paraplu. De orchideeën, de kolibries, en niet te vergeten de rust... Dit alles ongeveer 45 minuten vanaf de hoofdstad!

Bij het Coca Cola station kun je bijvoorbeeld de bus naar de zuidkust, Manuel Antonio, nemen. 's Ochtends vroeg rijd je door de bergen in de mist naar het laagland, het strand. Daar kun je aan het stand nog een eenvoudig hotel vinden... met een waanzinnig groot balkon met uitzicht op de zee! Vlak bij het Parque Nacional waar de aapjes en de luiaarden wild leven evenals de levensgrote leguanen en de toekans. Met prachtige strandjes waar zelfs de brulapen te horen en soms te zien zijn.

Vanuit Puerto Jimenez, zuidelijker, kan men een junglewandeling maken naar Matapalo. Daar zagen we vele soorten apen; hele families lapas (papegaaien); grote vlinders; helikoptervliegen; gifkikkers; de enige eetbare orchidee de vanille. Uw mening tegen de mijne, maar ik vind het bijzonder jammer dat men van Monte Verde zoals u schrijft een Tarzanpark maakt.

per e-mail aan leven@nrc.nl (door de redactie bekort)