Commissaris wil deel van Numico kopen

Bill Watts treedt af als commissaris van Numico, omdat hij werkt aan een bod op Numico-dochter GNC, de Amerikaanse vitaminepillenfabrikant die hijzelf in 1999 aan het voedingsconcern verkocht.

De noodlijdende Amerikaanse dochter is een miskoop gebleken voor Numico. Watts wil het bedrijf nu terugkopen met hulp van een Amerikaanse durfkapitalist.

Numico maakte gisteren op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bekend dat Watts terugtreedt als commissaris. Het bedrijf ontkent dat er al een bod is uitgebracht door Watts. Officieel staat het dochterbedrijf niet eens te koop, benadrukte een woordvoerder gisteravond. ,,Watts heeft gezegd: als het in de verkoop komt, ben ik geïnteresseerd.''

GNC is een Amerikaanse fabrikant van vitamines, met ook nog ruim vierduizend eigen winkels, die Numico in 1999 overnam voor 5 miljard gulden (2,3 miljard euro). Met GNC kreeg Numico een derde divisie naast de babyvoeding (Nutricia) en klinische voeding. Ook was het voor Numico de eerste overname in de Verenigde Staten, de grootste consumentenmarkt ter wereld. Toen vorig jaar de groei van de markt voor vitamines en dieetvoeding in de VS zwaar tegenviel, moest Numico de boekwaardes van GNC en de latere Amerikaanse aankoop Rexall Sundown sterk afwaarderen.

De huidige waarde van GNC wordt ver onder de 2,3 miljard euro getaxeerd. In een recent analistenrapport geeft zakenbank CSFB de vitaminedochter zelfs een waarde van nul omdat de analist dit jaar verliezen verwacht bij GNC. In het meest optimistische scenario waardeert de zakenbank het bedrijfsonderdeel van Numico op 600 miljoen euro.

De nieuwe topman van Numico, Jan Bennink (afkomstig van Danone), heeft Rexall te koop gezet en gezegd dat een goed bod op GNC welkom zou zijn. Vorige maand stelde Bennink bij de bekendmaking van de jaarcijfers dat bij GNC ,,de eerste tekenen van herstel zichtbaar zijn''.