Buitenlanders vrij te sporten binnen de EU

De Slowaakse handballer Maros Kolpak heeft met succes bij het Europese Hof van Justitie de `buitenlandersregeling' aangevochten. Er mag geen maximum gesteld worden aan sporters buiten de Europese Unie.

Kolpak speelt in Duitsland bij het naar de Bundesliga gepromoveerde Kronau, maar werd door de Duitse Handbal Bond (DHB) als niet EU-speler aangemerkt. Volgens de DHB viel hij onder de buitenlandersregeling die een maximum stelt aan het contracteren van niet EU-sporters bij sportbonden uit de EU-lidstaten.

De uitspraak van het Europese Hof heeft verstrekkende gevolgen, omdat veel bonden van de regeling gebruik maken. Volgens het Europese Hof van Justitie is de restrictie die sportbonden in de Europese Unie verbinden aan het contracteren van niet EU-sporters in strijd met eerder gemaakte afspraken.

Het verdrag van Cotonou, getekend in maart 2000, is daarbij doorslaggevend. De EU tekende destijds in de hoofdstad van Benin een overeenkomst met clausules tegen discriminatie met zo'n honderd landen uit Europa, Afrika, de Pacific en de Cariben. Op basis van dat verdrag moet Kolpak gewoon in de EU kunnen werken, meent het Europese Hof van Justitie. Slowakije staat overigens op het punt volgend jaar tot de EU toe te treden.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie ligt in het verlengde van het Bosman-arrest in 1995. De uitkomst daarvan zette het naar slavernij riekende transfersysteem in de voetbalwereld volledig op de helling. De Belgische voetballer Jean-Marc Bosman kreeg het destijds met zijn zaak gedaan dat hij aan het einde van een contract vrij was om te gaan en te staan waar hij wilde zonder dat daar een transfersom tegenover hoefde te staan. Vervolgens moesten de Europese sportbonden ook de regeling over het toestaan van een gelimiteerd aantal buitenlanders uit de EU bij een club schrappen.

,,Het principe van de antidiscriminatiewetgeving moet net zo goed voor de sport gelden als voor andere bedrijfstakken'', verklaarde een woordvoerder van EU-commissaris Reding (jeugd en sport) gisteren. ,,Deze uitspraak maakt duidelijk dat iedereen die denkt aan quota of andere manieren van discriminatie in professioneel voetbal en andere sporttakken met zijn denkbeelden tot de verleden tijd behoort.''