Blur

Op de nieuwe cd van Blur is de groep rond zanger Damon Albarn uitgedund tot een trio, gitarist Graham Coxon is vertrokken. Britpop lijkt hier heel lang geleden. Blur heeft de popliedjes achter zich gelaten, maar ook de dub-effecten van Albarns hobbyproject Gorillaz zijn afwezig. Think Tank is een cd van zoekende geesten, waar Blur de gelegenheid nam met instrumentaties te experimenteren. Nu een traditionele begeleiding niet meer voor de hand lag, werd voor ieder liedje iets anders bedacht. We horen kabbelende bongo's voortgestuwd door kronkelige bassen, zo nu en dan een knerpend gitaarloopje, in de verte een vals orgel, en Damon Albarn op de voorgrond met zijn deftige Engelsman-accent. Dat zijn prachtige liedjes geworden: `Out Of Time', `Caravan', `Brothers and Sisters'. De up-tempo nummers zijn soms voorspelbaar. De door Fatboy Slim geproduceerde, punky liedjes met techno-accenten brengen oud Blur-repertoire in herinnering. Zo werd Think Tank een bestudeerde plaat en een gemengd genoegen.

Blur. Think Tank (EMI 07243 583434)

    • Hester Carvalho