Berouw na de hypotheekzonde

In juli 2001 ging ik naar de Postbank voor een overbruggingskrediet van vier maanden, voor de aankoop van een ander huis. Verder had ik geen hypotheek nodig. De bankadviseur vroeg mij `of ik al mijn geld in stenen ging stoppen', wat hij beslist niet slim vond. Ik deed mezelf ernstig tekort door geen gebruik te maken van een nieuw uniek product, `De Meerwaardehypotheek die het onmogelijke mogelijk maakt'. Ik zei daarop dat het gezien mijn leeftijd (62 jaar) niet zo verstandig was om te gaan beleggen, mede wegens een pensioengat. Maar de adviseur wuifde die bezwaren weg en benadrukte dat de Meerwaardehypotheek het mij nu en straks gemakkelijker maakte om rond te komen. Ik ben nog naar drie andere geldverstrekkers gegaan, waarvan twee mij adviseerden om niet te gaan beleggen, gezien mijn leeftijd, en zeker om niet meer te lenen dan 45.000 euro. Maar na vier gesprekken met de Postbank (samen met mijn vrouw, die faliekant tegen was) ben ik over de streep getrokken en sloot een hypotheek af van 190.000 euro, en opende een beleggingsrekening van 145.000 euro, waarvan 115.000 in een zogenaamd veilig obligatiefonds ging, dat inmiddels 25.000 euro minder waard is. Onze hooggespannen verwachtingen zijn omgeslagen in een nachtmerrie. We kregen van de Postbank een brief met het advies om niets te doen, `omdat het rendement over 2001 en 2002 geen doorslaggevende invloed hoeft te hebben op het eindresultaat opgebouwd in dertig jaar'. Ik ben nu 62 jaar en die dertig jaar heb ik niet meer. Ik zit met handen en voeten gebonden aan de bank en kan slechts switchen van hun ene beleggingsfonds naar het andere. Ik heb totaal geen verstand van beleggen en ben ten einde raad.

(J. de O.)

U schetst alleen uw kant van het verhaal, wat niet overeen hoeft te komen met de werkelijke gang van zaken, blijkt mij meer dan eens. Ik adviseer u een klacht in te dienen bij de directie van de Postbank, want iemand van 62 jaar een hypotheek van 30 jaar adviseren (of aansmeren) is absurd. Dat grenst aan misleiding. Maar zelf bent u ook niet brandschoon. In het vervolg beter naar uw vrouw luisteren. De bank heeft wel gelijk met de bewering dat de resultaten van twee jaar niet maatgevend zijn voor dertig jaar.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele