Bejaarde breakdancer

Op menige hedendaagse popplaat struikel je over de beroemde gasten. Ze zingen rustig in de studio thuis of in de buurt een stukje in en komen vervolgens met grote letters op de in het oog springende sticker op het hoesje terecht. Van deze synergie profiteren alle partijen: de artiest van wie de plaat eigenlijk is kan zich dankzij beroemde assistentie aardig in de kijker spelen en als het nummer in kwestie toevallig een hit wordt, heeft de gast er ook nog wat aan. Of het album in kwestie dankzij zo'n gastenlijst per definitie beter wordt, is een vraag die in de jacht op synergie niet altijd wordt gesteld.

Tom Holkenborg, ofwel Junkie XL, is in de positie om allerlei gasten uit te nodigen sinds zijn `postume samenwerking' met Elvis Presley in de uiterst succesvolle remix van Elvis' `A Little Less Conversation'. Op zijn komende album A Broadcast From The Computer Hell Cabin doen onder anderen Gary Numan, Anouk, Terry Hall van The Specials, wijlen Peter Tosh, Chuck D. van Public Enemy en zangeres Saffron van de inmiddels vergeten Britpopgroep Republica mee. Die laatste doet niet minder dan drie nummers, ze heeft kennelijk wat te winnen bij deze samenwerking.

De meest in het oog springende gast is Solomon Burke, de bijna bejaarde soulzanger die vorig jaar zo'n onverwachte comeback maakte. Hij zet zijn beste beentje voor in de single `Catch Up To My Step'. Burke zit prominent in de gelikt ogende clip, die in Los Angeles is opgenomen – want daar is sinds de Elvis-hit natuurlijk wel budget voor. Aanvankelijk zit de buitengewoon forse zanger op zijn troon te zingen, net zoals dat bij zijn concerten het geval is, omringd door bandleden en wulps dansend vrouwelijk schoon. Holkenborg zelf komt de dansvloer opgelopen met zo'n mooie, ouderwetse Rickenbacker-gitaar in de hand, om het ambachtelijke karakter van zijn grotendeels per computer opgetrokken muziek te benadrukken.

De schok komt als de weinig mobiele Burke, die zich naast het podium doorgaans per rolstoel voortbeweegt, uit zijn comfortabele zitmeubel opstijgt en zich overgeeft aan een spectaculair potje breakdance, compleet met `bodypopping', `backspins' en andere bewegingen die je zonder deskundige begeleiding beslist niet na moet doen, zeker op zijn leeftijd niet.

Het lijkt alsof Burke via computermanipulatie naar het land der actief bewegenden is teruggebracht, want de bewegingen vertonen heel lichte schokjes. Maar Holkenborg verklaarde op MTV dat het om een griezelig echt gestylde `body double' ging. Het is hoe dan ook een sterk schokeffect, misschien niet direct smaakvol, maar dat is de maatstaf niet.

    • Jacob Haagsma