Arrestatie Potterdieven

De Britse politie heeft de 44-jarige D.P. in staat van beschuldiging gesteld omdat hij exemplaren van het nieuwste, nog niet uitgekomen Harry-Potterboek zou hebben gestolen. De man was een van de vier personen die gisteren door de politie in Suffolk werden gearresteerd op verdenking van de diefstal. De verdachte is voorlopig tegen borgtocht vrijgelaten en moet op 14 mei voor de rechter verschijnen. Hij is werknemer bij Clays Ltd, een firma in Bungay in Suffolk, die opdracht had honderduizenden exemplaren te drukken van Harry Potter and the Order of the Phoenix van de Britse schrijfster J.K. Rowling. Het boek moet op 21 juni verschijnen.

De vier werden aangehouden nadat twee exemplaren van het vijfde boek in de Potter-reeks waren gevonden in een veld in de buurt van Clays Ltd. Een wandelaar die de boeken had aangetroffen gaf ze aan een journalist van het blad The Sun. Het blad gaf ze terug aan de uitgeverij Bloomsbury, die ook al gestolen kopieën van drie hoofdstukken terug had ontvangen, die apart in omloop waren gekomen. De drie andere arrestanten, van wie een 18 was en de andere twee 16 jaar, zijn beschuldigd van heling van gestolen goederen.

Van de vier eerdere boeken uit de reeks over de jonge tovenaarsleerling zijn wereldwijd in meer dan tweehonderd landen 190 miljoen exemplaren verkocht. Ze zijn in 55 talen vertaald. Ook van het nieuwe boek wordt een groot succes verwacht. Veel lezers hebben al hun bestellingen geplaatst voor de nieuwe aflevering.