Ahold sluit meer fraudeurs niet uit

Ahold heeft gisteravond gewaarschuwd dat er nog meer betrokkenen kunnen zijn bij de fraude in Amerika. Eerder deze week stelde interim-directeur D. Eustace nog dat uit intern onderzoek was gebleken dat de opgepompte cijfers bij cateringdochter US Foodservice op het conto komen van twee bestuurders die inmiddels het bedrijf hebben verlaten.

De druk op topman Jim Miller van US Foodservice om op te stappen neemt toe. Mogelijk gebeurt dat nog voordat de raad van commissarissen van Ahold, waar Miller deel van uitmaakt, volgende week in Nederland samenkomt.

Ahold maakte deze week de voorlopige resultaten bekend van een intern boekhoudkundig onderzoek, waaruit bleek dat US Foodservice, zijn belangrijkste Amerikaanse dochter, niet 500 miljoen maar 880 miljoen dollar teveel aan inkomsten had geboekt.

Rob Gillison, een Vice President van US Foodservice, die een toelichting gaf aan de media, hield gisteren vol dat Miller van niets wist en dat hem daarom geen blaam treft. ,,Miller kon er niet van afweten. De accountants hadden de boeken immers steeds goedgekeurd. Bovendien hadden [de twee boosdoeners] hun ingewikkelde trucs zeer goed verborgen weten te houden.'

Tegen de Britse zakenkrant Financial Times zei Dudley Eustace, de financiële man van Ahold, over Miller dat ,,er in de geschiedenis vele gevallen bekend zijn van mensen die de eer aan zichzelf hebben gehouden, voor veel minder dan dit'. Volgens ingewijden kan Ahold Miller niet wegsturen, omdat alleen hij weet hoe het bedrijf in elkaar zit. Zijn vertrek zou een eventuele verkoop van US Foodservice – om Aholds schuldenlast naar beneden te brengen – te veel kunnen bemoeilijken.

,,Iedereen wil weten waarom Miller nog op zijn plek zit', zegt analiste Mia Kirchgaessner van Sandford Bernstein in New York. Zij sluit niet uit dat Jim Miller uiteindelijk zijn bedrijf, dat hij in 2000 verkocht aan Ahold, weer terug zal kopen van het Nederlandse supermarktconcern.

Gerectificeerd

Ahold

In het artikel Ahold sluit meer fraudeurs niet uit (10 mei, pagina 13) staat dat de topman van US Foodservice, Jim Miller, lid is van de raad van commissarissen van Ahold. Miller is geen commissaris, maar bestuurslid van Ahold.