Agenten wandelen mee

De Eindhovense politie heeft op vrijwillige basis veertien agenten van de arrestatie-eenheid in hun vrije tijd ingezet bij het begeleiden van een agressieve bewoner van de Eindhovense instelling voor geestelijk gehandicapten Meare.

Volgens Meare-directeur Wim Thuis was ,,fysieke nabijheid'' voor het personeel niet meer mogelijk en was deze ,,onconventionele maatregel'' de laatste oplossing. De 33-jarige man, die lijdt aan ernstige gedragsstoornissen, was zo agressief dat personeelsleden niet meer met hem wilden werken. Daardoor kwam hij niet meer uit zijn appartement.

Alleen zijn vader durfde met helm en beschermende kleding nog bij zijn zoon op bezoek. Thuis vroeg daarop de Eindhovense politie om hulp om de cliënt te begeleiden en zo uit zijn isolement te halen. De agenten die het voorstel voorgelegd kregen, besloten dat ze de begeleiding van de man wel in hun vrije tijd op zich wilden nemen.

Drie maanden lang gingen agenten dagelijks drie uur per dag met de man wandelen. De betrokkene werd door het arrestatieteam direct tegen de grond gewerkt zodra hij fysiek contact maakte met een van de agenten. Volgens de politie gebeurde dit de eerste dagen honderden keren per wandeling.

De agenten hebben inmiddels vijfentwintig medewerkers van de instelling getraind in het begeleiden van de man, die nu in gezelschap van de medewerkers weer wandelt, zwemt en voetbalt. ,,Het gaat nu stukken beter. Dat leert dat je soms zeer bijzondere maatregelen moet nemen om een probleem op te lossen, maar dat je nooit moet opgegeven'', zegt Thuis.

Een ,,curieus verzoek'' als deze heeft de Eindhovense politie volgens een woordvoerder niet eerder gehad. ,,Maar het was voor een goed doel.'' Een drietal agenten gaat, hoewel de dagelijkse begeleiding weer is overgenomen door de medewerkers van de instelling, in hun vrije tijd nog steeds met de man wandelen en zwemmen.