48 uur in Fribourg

Het Zwitserse Fribourg combineert Duitse bierfestivals met Franse levenslust, bericht Marjolein te Winkel.

WAAROM NU GAAN?

Menig skitoerist is er de afgelopen winter voorbijgeraasd. Maar nu de meeste pistes in het zuidoosten van Zwitserland gesloten zijn is het de moeite waard dit stadje, ingesloten tussen de Alpen, de Jura en het meer van Genève, te ontdekken.

BIER EN WIJN

Fribourg ligt op de grens tussen het Duitstalige, conservatieve oosten en het Franstalige, vooruitstrevende westen van Zwitserland. In de stad is ongeveer zeventig procent van de inwoners Franstalig.

De universiteit biedt als enige in het land tweetalig onderwijs en ook in het provinciestadje zelf zorgen de twee culturen voor een bijzondere mix. De stugge Duitstaligen, met een voorliefde voor traditie, klederdracht en festivals met bier houden hun `Freiburg' het liefst zo klein en persoonlijk mogelijk. De Franse invloeden geven de stad een zuidelijk tintje. In het voorjaar bieden de grote pleinen met bloembakken en fonteinen ruimte voor terrassen, waar uitgebreid gegeten en gedronken wordt, bij voorkeur met veel mensen en minstens tot een uur of elf.

UITZICHT

Fribourg is in de twaalfde eeuw gesticht in een dal aan de oevers van de rivier de Sarine. In de oude stad lopen kronkelige smalle straatjes uit op oude pleintjes en overdekte houten bruggen. In de loop der eeuwen is de stad steeds meer bergopwaarts uitgebreid.

Je kunt naar de hoger gelegen delen van de stad klimmen over twee trappen of langs een korte autoweg met haarspeldbochten. Minder inspanning kost de funiculaire, een kabeltreintje uit 1900, dat de steile route in een paar minuten aflegt. De mooiste weg omhoog is de Rue de la Samaritaine, een steile straat waar je, bijna boven, café Belvédère tegenkomt. Dit cafeetje is van binnen niets bijzonders, maar heeft wel het mooiste terras van de stad. Het biedt uitzicht op de oude stad, de rivier beneden en de bergen in verte.

WINKELEN

Hoe hoger geklommen, hoe moderner de stad. Via de Rue de Lausanne, een steile winkelstraat met veel kleine boetiekjes en winkeltjes met hebbedingetjes, kom je in de winkelstraten met de gangbare kledingwinkels, eetcafés en bars. In het Espace Jean Tinguely – Niki de Saint Phalle is een klein deel van het werk van beide kunstenaars te bewonderen. Tinguely, ereburger van zijn geboortestad Fribourg, maakte samen met De Saint Phalle onder andere de kunstwerken bij Centre Pompidou in Parijs. Het museum herbergt een paar kunstwerken van de beide kunstenaars en videobeelden van de grotere kunstwerken, zoals de dikke poppen van de hand van De Saint Phalle. In een vijver in het stadspark staat de `Fontaine Jo Siffert', een schenking van Jean Tinguely aan de stad.

UITGAAN

Hoewel het nachtleven in Fribourg lang niet zo trendy is als in Bern of Lausanne, hoef je je hier 's avonds en 's nachts niet te vervelen. Er zijn diverse cafés, zoals het studentencafé Populaire, de hippe loungebar TM en XX (spreek uit: Vingtième), een bar/dancing met rockmuziek. De Ierse pub is geliefd bij jong en oud, Zwitser en niet-Zwitser. Donderdag en vrijdag is het the place to be, met op de begane grond het café en op de eerste verdieping een discogedeelte. Aan de rand van Fribourg is de 2 See Club, een kleine bar/dancing, waar het woensdagavond studentenavond is en waar in het weekend regelmatig themafeesten worden gehouden. Consumpties zijn prijzig, maar naar Zwitserse maatstaven niet bovengemiddeld. De uitgaansgelegenheden in het katholieke Fribourg sluiten de deuren om vier uur.

ETEN

In diverse restaurants in Fribourg kun je fonduen, maar veel beter is het de bus of auto te nemen naar Gruyère, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Fribourg, en in het kleine dorpje de echte gruyèrefondue te nuttigen. Alleen al de rit ernaartoe is, net als ieder ander tochtje in de omgeving van Fribourg, zeer de moeite waard. Het heuvelachtige, groene landschap doet sprookjesachtig aan en op de achtergrond zijn overal de enorme Alpen met witgesneeuwde toppen te zien. Fribourg zelf heeft prima restaurants, zoals Auberge de Zähringen of Hôtel Central. Over de hele stad zijn terrasjes waar gegeten kan worden, en over het algemeen geldt: hoe verder in de oude stad, hoe mooier de pleintjes.

HOE KOM JE ER?

Fribourg is te bereiken per auto in een uur of acht, met de (nacht) trein door Duitsland, of per vliegtuig naar Genève en met de trein, een prachtige route langs het meer van Genève. Meer informatie: www.fribourg.ch