`Wij zijn de speelbal van de politiek'

Betaald voetbal in Almere lijkt sinds de ontmanteling van de NV Omniworld ver weg. Toch wanhoopt voorzitter René ter Borgh van de gelijknamige FC niet. ,,Niemand kan ons een keuze opdringen.'

Vertel hem niets over de financiële sores in het betaald voetbal. René ter Borgh leest ook kranten. Toch waagt de voorzitter van FC Omniworld zich aan een voorspelling: ,,Er komt betaald voetbal in Almere, dat houdt één wethouder niet tegen.'

Op steun van de gemeente hoeft de voetbalclub, uitkomend in de hoofdklasse A van de zondagamateurs, evenwel niet (meer) te rekenen. Na maanden van gesteggel trok de Almeerse raad begin december definitief de handen af van het veelbesproken en hyperambitieuze topsportproject Omniworld. Sindsdien staat de FC weer op eigen benen, onafhankelijk van de gelijknamige basket- en volleybaltak. Toetreding tot de rijen der professionals lijkt, ondanks de toewijzing van de licentie door de Nederlandse voetbalbond (KNVB), verder weg dan ooit.

Maar somber is Ter Borgh (36) niet gestemd. FC Omniworld bloeit, benadrukt de voorzitter die bezig is aan zijn vijfde seizoen. ,,We hebben nu bijna 475 spelende leden, maar denken volgend jaar uit te komen op zevenhonderd, wellicht zelfs achthonderd leden. Dat is enorm, zeker als je bedenkt dat we nog maar zeven jaar bestaan. Ook over het aantal vrijwilligers hebben we niet te klagen. Daarnaast is onze businessclub in no time gegroeid van nul tot veertig leden.'

Wat is de andere kant van het verhaal?

Ter Borgh: ,,Tegenover het sportieve en organisatorische succes staat de teleurstelling over de niet-ingeloste beloften. De gemeente heeft indertijd de NV Omniworld in het leven geroepen. Die zou alles op alles zetten om betaald voetbal naar Almere te halen. Er werd van alles en nog wat geroepen en beloofd, maar het einde van het liedje was dat er niets geregeld bleek, afgezien van wat contractjes die iedereen bijeen had kunnen scharrelen. Een fiasco dus, en daar is de FC de dupe van geworden. Wij hebben bijvoorbeeld jarenlang niets aan commercie mogen doen en dan opeens worden we met een wethouder geconfronteerd die zegt: we stoppen.'

Wat is de kern van het huidige conflict met de gemeente?

,,We hebben afspraken gemaakt over de overdracht van ons complex. Bij alle andere verenigingen in Almere is die overdracht probleemloos verlopen, behalve bij ons. Dat is puur politiek. Dat geven ze ook toe. Men is bang dat wij een hypotheek gaan afsluiten op die opstal om zodoende betaald voetbal te realiseren. Die vrees is ongegrond, want dat is op dit moment onze intentie niet. Dat hadden we overigens ook best schriftelijk willen bevestigen.'

Hoe nu verder?

,,Wij hebben keiharde bewijzen – dat wil zeggen zwart op wit – dat we het gelijk aan onze zijde hebben. Dus als het tot een rechtszaak komt: prima. Dat heeft niet onze voorkeur, integendeel zelfs, maar mochten we er niet uitkomen, dan moet het maar.'

Daarnaast speelt er een conflict over de afwikkeling van het contract met de NV.

,,Als amateurclub hebben wij destijds op basis van het contract met de NV een aantal zaken moeten realiseren om onder meer in aanmerking te kunnen komen voor de licentie van de KNVB. Dat heeft geld gekost. Ook dat staat allemaal zwart op wit. Alleen: de NV – of misschien kan ik beter zeggen de gemeente, want die is immers grootaandeelhouder – komt zijn afspraken niet na, met als gevolg dat wij momenteel een liquiditeitsprobleem hebben. Wij hopen dat de NV nog deze week – en anders volgende week – met een standpunt komt om tot een bevredigende oplossing te komen. Zo niet, dan stappen we naar de rechter.'

Hoe kijkt u inmiddels tegen de politiek in Almere aan?

,,Die staat in het teken van de onderlinge afrekeningen, tussen de VVD (initiator van het Omniworld-project, red.) en de Leefbaren (fervent tegenstanders, red.). Wij zijn de speelbal van de politiek geworden, en dat is heel triest. Wij zijn een voetbalclub, geen politieke partij. Al heeft al het onrecht dat ons wordt aangedaan ook wel een voordeel, want de saamhorigheid binnen de vereniging is er alleen maar groter door geworden. Dat er fouten zijn gemaakt in het hele Omniworld-verhaal, dat is wel duidelijk. De grootste fout was de verkeerde mensen op de verkeerde posities. Maar reken ons de amateurs, de vrijwilligers daar alsjeblieft niet op af.'

Betreurt u de scheiding met de basket- en volleybaltak?

,,Op zich wel. Alleen: als ik nu lees dat de volleybalmanager (Ron Zwerver, red.) voorstelt dat wij onze naam moeten veranderen omdat hij zogenaamd last heeft van alle negatieve publiciteit, dan denk ik: we waren dus helemaal geen partners. Dat vind ik triest. Wij hebben ons op kritieke momenten altijd uitgesproken voor de zaalsporten. Zonder ons was er bovendien helemaal geen NV Omniworld en dus geen basketbal en geen volleybal geweest, en had meneer Zwerver niet de mogelijkheden gehad die hij nu in Almere heeft.'

Tot slot: welke mogelijkheden heeft FC Omniworld in de nabije toekomst?

,,Iemand zei vorige week dat wij hoogzwanger zijn. Waarmee hij maar wilde aangeven dat de FC momenteel zeer veel groeimogelijkheden heeft. Dat is ook zo. Maar daarbij hebben we natuurlijk wel de medewerking van de gemeente nodig. Ik ben een voorstander van anti-cyclisch denken. Juist nu liggen er volop mogelijkheden. Er komen straks om maar eens wat te noemen zo'n tweehonderd contractspelers vrij. De wethouder (Frits Huis, red.) heeft min of meer geëist dat wij moeten afzien van betaald voetbal. Maar we leven hier in een vrij land en niet in het voormalige Oostblok. Niemand kan ons een keuze opdringen. Elke club heeft de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen en te presteren.'

Tweede en laatste deel over (top)sport in Almere na de teloorgang van NV Omniworld. De eerste aflevering stond in de krant van afgelopen dinsdag.