Vogelpest nu in Duitsland opgedoken

Op een bedrijf in het Duitse Schwalmtal, vlak over de Nederlandse grens in Limburg, zijn alle 32.000 vleeskuikens geruimd op verdenking van vogelpest. Ook bedrijven in de directe omgeving worden geruimd.

Het ministerie van Landbouw in Den Haag neemt geen extra maatregelen omdat in het grensgebied met Schwalmtal, ter hoogte van Roermond, alle pluimveebedrijven al geruimd zijn. Als na onderzoek blijkt dat het Duitse bedrijf inderdaad besmet was, is dit het eerste vogelpestgeval in Duitsland sinds de epidemie ruim twee maanden geleden in Nederland begon.

In Nederland en België lijkt de ziekte over haar hoogtepunt heen. De Belgische minister Tavernier (Volksgezondheid) heeft gisteren op een persconferentie verklaard dat zijn land de vogelpest onder controle heeft. Hij waarschuwde weliswaar voor te veel optimisme, maar constateerde dat het laatste geval van vogelpest van tien dagen geleden dateert.

In Nederland werd vorige week vrijdag werd voor de laatste keer vogelpest geconstateerd, in één geval op een bedrijf dat al preventief was geruimd. De voorlaatste gevallen werden een week eerder gezien in Nistelrode en Heesch (Brabant).

Het ministerie van Landbouw hoedt zich voor al te groot optimisme. ,,We blijven uiterst voorzichtig', zegt een woordvoerder. ,,Wij nemen de term `onder controle' zeker niet in de mond.'

Inmiddels heeft de vogelpest al grote economische schade aangericht. De Storteboom Groep, met een marktaandeel van 20 procent het grootste pluimveeverwerkingsbedrijf in Nederland, verkeert in surseance van betaling. De 750 werknemers zitten thuis. Storteboom heeft twee slachterijen in de Gelderse Vallei.

De onderneming kampte al voor het uitbreken van de vogelpest met problemen. Die werden veroorzaakt door goedkope importen van geslacht pluimvee uit Thailand en Brazilië.

De woordvoerder wilde geen exacte verliescijfers geven, maar ze waren volgens hem niet zo groot dat de continuïteit in gevaar was. Er wordt aan een doorstart gedacht, maar daarvoor moeten nieuwe geldschieters worden gevonden.

Gerectificeerd:

Storteboom

Boven het artikel Vogelpest nu in Duitsland opgedoken (9 mei, pagina 2) staat `Kippenslachterij failliet'. Het pluimveeverwerkingsbedrijf Storteboom Groep, waar dit naar verwijst, is niet failliet, maar verkeert in surseance.