Tweede huis Barclays

Matt Barrett heeft voor de Britse bank Barclays een tweede huis in Spanje gekocht. Banco Zaragozano is met 1,14 miljard euro misschien geen koopje, maar de topman van Barclays koesterde al langer plannen tot uitbreiding op Europa's aantrekkelijkste markt voor banken. Hij cirkelde al meer dan een jaar om deze middelgrote Spaanse bank. De gesprekken raakten in een impasse toen de twee playboys die leiding gaven aan de bank – Alberto Cortina en Alberto Alcocer – te veel wilden: een buitensporige prijs èn bestuursfuncties. Maar door een recente veroordeling wegens fraude is hun positie verzwakt, waarop Barrett zijn chequeboek tevoorschijn toverde.

Niettemin heeft het grote aantal overige geïnteresseerden – de plaatstelijke spaarbank Bancaja was er daar één van – ervoor gezorgd dat Barrett niet goedkoop uit was. Op een niveau van driemaal de boekwaarde ging Zaragozano weg voor een forse premie van 30 procent ten opzichte van de sector. Door de boekwaarde van het onroerend goed en andere beleggingen van Zaragozano op te waarderen kan dat meervoud een klein beetje omlaag worden gebracht. En Barclays gaat ervan uit dat het de rest van de premie kan terugverdienen door een zeer ambitieuze 100 miljoen aan synergie-effecten te verwezenlijken: dat komt overeen met een derde van de gezamenlijke kosten van Zaragozano en Barclays Spain, ofwel tweemaal zoveel als bij de meeste fusies binnen één en dezelfde markt te doen gebruikelijk is.

Barclays weigert te zeggen welk deel van de synergie-effecten bestaat uit kostenbesparingen en welk deel uit omzetgroei. Maar laten we aannemen dat Barrett zijn doelstellingen bereikt. Na belastingen en opgeteld bij de 48 miljoen euro winst die Zaragozano vorig jaar boekte, verdubbelt het rendement op Barclays' belegging dan naar 10,3 procent. Daarmee zijn de kosten net gedekt.

De grootste onzekerheid schuilt in het feit dat Barclays Zaragozano heeft gekocht op een moment dat de markt op zijn hoogtepunt is. Meedogenloze concurrentie van plaatselijke giganten als Santander en BBVA kan Barclays ertoe nopen de hoop te laten varen dat het erin zal slagen grote hoeveelheden andere producten, met name hypotheken, te verkopen aan Zaragozano-klanten. Daardoor zou het verwachte synergievoordeel kleiner worden en de voornaamste reden voor de overeenkomst, het realiseren van groei, een deuk oplopen.

Het is waar dat het met de overname gemoeide bedrag te klein is om de belangrijkste activiteiten van Barclays in de weg te zitten. De bank moet dit jaar genoeg winst kunnen maken om Zaragozano driemaal te kunnen kopen. Toch komt de 750 miljoen euro die Barrett aan goodwill betaalt ruwweg overeen met de omvang van Barclays' inkoop van eigen aandelen van vorig jaar. Sommige beleggers hadden er wellicht de voorkeur aan gegeven dat geld in eigen zak te steken in plaats van het aan de twee Alberto's te geven in ruil voor een marktaandeel in Spanje van 1 procent.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.