Tenue van Varela nu historisch monument

Het shirt en de schoenen die de Uruguayaanse voetballer Obdulio Varela (1917-1996) droeg tijdens het wereldkampioenschap in 1950 zijn gisteren door de Uruguayaanse regering tot ,,historisch monument'' verklaard.

Volgens president Jorge Batlle van Uruguay is het tenue een ,,voorbeeld van de hoogste waarden van ons volk''. ,,De voetbalschoenen die de `zwarte hoofdman' gebruikte op dit voor de Uruguayanen mythische veld, en het shirt waarin hij zweette toen hij een van de grootste sportieve prestaties verrichtte, moeten hier blijven als een voorbeeld van de hoogste waarden van ons volk. We kunnen dit niet zo maar het land laten verlaten'', verklaarde Batlle het besluit van de regering.

El negro jefe Varela wordt in Uruguay als een heilige beschouwd. Hij leidde op 33-jarige leeftijd het nationale team tijdens het wereldkampioenschap naar een 2-1 overwinning op de gedoodverfde winnaar Brazilië. Het buurland was ervan overtuigd in eigen land wereldkampioen te worden en had in het slotduel van de finalepoule aan een gelijkspel genoeg om dat te bereiken. Al voor de wedstrijd feliciteerde de burgemeester van Rio de Janeiro het Braziliaanse team met hun overwinning: ,,Jullie, die geen gelijken kennen in het oneindige heelal, die superieur zijn aan alle tegenstanders, ik groet jullie als overwinnaars''.

In de tweede helft namen de Brazilianen een 1-0 voorsprong door Friaça, maar de Uruguayanen Schiaffino en Gigghia gaven de wedstrijd een verrassende wending.

De verbazing en het verdriet onder de Brazilianen was groot: ,,Maar drie mensen hebben, met een gebaar, het Maracaña [het voetbalstadion in Rio, red.] stil weten te krijgen: Frank Sinatra, de paus, en ik'', zei Gigghia later. Voor de Brazilianen geldt de wedstrijd nog steeds als een nationaal trauma.