Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de gouden-handdrukpraktijk in Nederland. Het toekennen van bonussen aan topmanagers – ook aan degenen die slecht functioneren – stuit op maatschappelijk verzet. Verder aandacht voor de rechtszaak tegen twaalf moslims van de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven die ervan worden verdacht jongens te willen rekruteren als jihad-strijder. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over een nieuw type DNA-onderzoek waarmee geslacht, ras en in de toekomst zelfs oog- en haarkleur van een dader kan worden vastgesteld. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Aandacht voor de vraag of het rijbewijs een goed identificatiemiddel is. Verder een reportage uit Amerika waar opdrachten voor architect Rem Koolhaas worden teruggetrokken en de Europese regelgeving voor voetbal. Ned.3, 22.20-23.17u.

CONSUMENT & SPORT

Sportpaleis De Jong. Over de vraag waarom hardloopster Foekje Dillema na het verbeteren van het nationale record van Fanny Blankers Koen begin jaren vijftig uit de Nederlandse ploeg werd gezet. Ned.3, 20.25-20.45u.

Keuringsdienst van waarde. Vijfde deel van een journalistiek consumentenprogramma behandelt het dolfijnvriendelijk vangen van tonijn. Een programmamaker moet speciaal naar Guayaquil in Ecuador om een tipje van de waarheid te ontsluieren. Ned.3, 21.28-22.00u.

AMUSEMENT

25 jaar VARA Leids Cabaret Festival. Slot van een serie over 25 jaar cabaret uit Leiden. Ned.3, 23.17-0.03u.

FILM

.Before and after (Barbet Schroeder, 1996, VS). Wat doe je wanneer een naaste een misdaad pleegt? En is het mogelijk om in een rechtszaak de waarheid te achterhalen? Dat zijn de kernvragen in een spannend drama over de reacties van Meryl Streep en Liam Neeson op het feit dat hun 17-jarige zoon zijn vriendinnetje heeft vermoord. Net5, 20.30-22.35u.

The Deep End of the Ocean (Ulu Grosbard, 1999, VS). Geflopt vehikel voor Michelle Pfeiffer heeft zo zijn tv-filmachtige kwaliteiten en houdt sentimentaliteit verdienstelijk buiten de deur. Pfeiffer herkent in jochie haar eigen zoontje, dat negen jaar eerder als peuter spoorloos verdween. VRT, 21.45-23.33u.

.Una giornata particolare (Ettore Scola, 1977, Italië). Scola toont het leven onder de dictatuur van Mussolini in ontroerende, in grijze nuances gebrachte film over de uitzichtloze ontmoeting van een afgesloofde huisvrouw (Sophia Loren) en haar homoseksuele buurman (Marcello Mastroianni) in het vacuüm van de dag waarop Hitler Rome bezocht. Ned.1, 23.55-1.43u.

.Bure baruta / Het kruitvat (Goran Paskaljevic, 1998, Servië/Macedonië/Fr./Gr./Turkije). In Frankrijk wonende Serviër Paskaljevic maakte een gitzwarte film over het dagelijks leven in Belgrado, gebaseerd op een toneelstuk van de jonge Macedoniër Dejan Dudovski. In verschillende verhalen, die zich in dezelfde nacht afspelen, is het gemeenschappelijke element de totaal overspannen gemoedstoestand van de meeste personages, waardoor een eenvoudige aanrijding al snel eindigt in moord en doodslag. Ned.3, 0.03-1.45u.

.eXistenZ (David Cronenberg, 1999, Can./Fr./Eng.). Zie tv-vooraf. BBC1, 0.25-2.05u.

.Don't Look Now (Nicolas Roeg, 1973, Eng./It.). Bloedstollende, aantrekkelijke occulte thriller, naar verhaal van Daphne du Maurier. Donald Sutherland en Julie Christie zoeken in Venetië langs paranormale weg contact met hun verdronken dochtertje. Met klassieke vrijscène. Net5, 0.40-2.35u.

RADIO

Radio urbania. Aandacht voor de eerste Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam die in het teken staat van mobiliteit. Bovendien een verslag van een wedstrijd tussen auto, metro, taxi en motor vanaf het metrostation Maashaven naar een café op de Nieuwe Binnenweg. 747AM, 18.30-19.00u.

De avonden. Na het uitzicht van gepensioneerd arts Joost Beijaert in Hurwenen besprekingen van onder andere de roman De man die loopt van de Schotse schrijver Alan Warner en de film Max, het regiedebuut van de Nederlandse regisseur Menno Meyjes. In het tweede uur praat schilder Erik Pape over zijn jaarlijkse aquarelstudie in Parijs. 747AM, 22.02-24.00u.

Jong talent. Finale van het Prinses Christina Compositie Concours met de 12-jarige Christiaan Richter met de compositie Oma Nel, en de 15-jarige Peter Vigh met de compositie Le Train. De finale werd 26 april in Utrecht gehouden. Morgen, Radio 4, 8.00-8.30u.