Taxi

Ik neem een taxi. We rijden een straat in waar veel vlaggen zijn uitgestoken. ,,Allemaal nationalisten'', zegt de chauffeur misprijzend. ,,Het is blijdschap wegens de Bevrijding, het einde van de Duitse bezetting'', zeg ik.

,,Bent u jodin?'' vraagt hij.

We komen langs het monument voor de gefusilleerde verzetsmensen op de Apollolaan. Ik zeg: ,,Op die plek zijn tijdens de bezetting mensen door de Duitsers vermoord.'' ,,Dat waren joden'', zegt hij. ,,Bent u jodin?'' vraagt hij weer.

,,Hoe lang bent u al in Nederland?'' vraag ik. ,,Drieëntwintig jaar'', antwoordt hij. En nogmaals vraagt hij: ,,Bent u jodin?''

,,U weet nog niet veel van Nederland na drieëntwintig jaar'', zeg ik.

,,U bent zeker jodin'', zegt hij nu en vervolgt: ,,En ik heel veel weten. Ik weten 30 april Koninginnedag, ik weten gisteren herdenking, ik weten vandaag bevrijding. Ik weten u bent jodin, ik joden heel goed herkennen.''