Rechtbank kent smartengeld toe aan `Hennies'

De voor drugssmokkel veroordeelde P.B. uit Enschede moet 167.059 euro smartengeld betalen aan het echtpaar Van Doeselaar uit Enschede. Dat heeft de rechtbank van Almelo gisteren bepaald. Hennie van Doeselaar en Hennie Idzes, beter bekend als `de Hennies', werden in 1998 in Turkije wegens heroïnesmokkel aangehouden en veroordeeld. De twee mannen, allebei enigszins zwakbegaafd, heeft altijd volgehouden te zijn misbruikt door hun buurvrouw B. Zonder medeweten van de Hennies zou de buurvrouw drugs in hun bagage hebben verstopt. Raadsman Y. Drost van het echtpaar is blij met de uitspraak maar verwacht niet dat het bedrag ook door B. kan worden opgebracht. ,,Van een kale kip is het lastig plukken. De veroordeling heeft vooral een symbolische waarde.''