Madeleines om nooit meer te vergeten

Vorig weekend kregen de gasten bij het erfgroothertogelijke huwelijk in Luxemburg madeleines voorgezet. Wie zei dat je met culinaire berichtgeving niet bovenop het nieuws kunt zitten? Royaltywatchers herinnerden zich nog dat de inmiddels overleden grootmoeder van de bruidegom de schelpvormige cakejes tijdens haar bruiloft in 1953 zeer had geapprecieerd. Madeleines, weten we sinds Proust, zijn

Vorig weekend kregen de gasten bij het erfgroothertogelijke huwelijk in Luxemburg madeleines voorgezet. Wie zei dat je met culinaire berichtgeving niet bovenop het nieuws kunt zitten?

Royaltywatchers herinnerden zich nog dat de inmiddels overleden grootmoeder van de bruidegom de schelpvormige cakejes tijdens haar bruiloft in 1953 zeer had geapprecieerd. Madeleines, weten we sinds Proust, zijn zeer geschikt om het geheugen op te frissen. Ze moeten een probaat middel tegen alzheimer zijn.

In huize Habets werd het pas feest na de erfgroothertogelijke bruiloft. Het zal ons nog lang heugen. Vijf dagen lang schoof er een bakvorm met negen madeleines in de oven, steeds volgens een ander recept.

Al koesterde elk recept de traditionele verhoudingen – een derde bloem, een derde boter en een derde suiker – de ene madeleine is de andere niet; ze hebben allemaal hun charmes. Bij het gebruik van alleen zelfrijzend bakmeel krijgen ze een grappig bol buikje. Heeft amandelmeel de overhand, dan zijn ze aan de buikzijde plat en strak. Daar staat een bijna wellustig vochtig interieur tegenover.

Onderstaand recept paart eenvoud in de bereiding aan luchtigheid van het kruim. Een bakvorm voor madeleines is noodzakelijk. Zonder de kenmerkende schelpvorm zijn het maar gewone cakejes. Een bakvorm van siliconen maakt het erg gemakkelijk om ze te lossen, maar invetten met gesmolten boter en bestuiven met bloem is nodig. Een kwastje bewijst goede diensten.

Smelt de boter en laat hem afkoelen tot lauw. Vet de madeleinevormpjes in en bestuif ze met bloem.

Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een bleke, schuimige massa. Spatel er voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel doorheen.

Amandelmeel zit bij supermarkten zelden in het assortiment, maar bij biologische en ecologische winkels vrijwel altijd. Geen amandelmeel voorhanden? Maal zelf amandelsnippers of vervang het door eenzelfde hoeveelheid zelfrijzend bakmeel. In het laatste geval winnen de madeleines aan smaak door de toevoeging van een eetlepel citroenrasp.

Giet langs de rand van de kom de gesmolten boter bij het beslag en spatel ook die erdoorheen. Vul de vormpjes tot iets onder de rand met het beslag. Laat ze tien minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Zet de vormen in de voorverwarmde oven en bak ze in 10 minuten bruin en gaar. Laat ze op een rek afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Bestuif ze met poedersuiker, als u dat aantrekkelijk vindt. Hoe dan ook, ze zijn onvergetelijk.

Madeleines

Onmisbaar: een bakvorm voor madeleines.

Voor 18 stuks (lengte 6,5 cm op het langste punt):

2 eieren

60 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

30 gram zelfrijzend bakmeel

30 gram amandelmeel

60 gram boter

wat extra boter en bloem voor de vormpjes

eventueel wat poedersuiker