Oudengelse vechtkriel kakelt zachtjes

In het Limburgse Nederweert werden vandaag hobbykippen opgehaald. Marion van Susante wachtte zo lang mogelijk voor ze haar kip in het daarvoor bestemde krat stopte.

,,De kinderen zijn het huis uit en alleen de kip is over.'' Ziedaar de emotionele band die Marion van Susante uit het Limburgse Nederweert onderhoudt met haar huisdier, één kip. Vandaag zal de Oudengelse vechtkriel worden opgehaald door de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV), als een van de eerste zogenoemde hobbydieren die worden geruimd om verdere verspreiding van de vogelpest tegen te gaan. Haar kip, ruim vier jaar oud, resideert in de schuur naast het huis tegenover het gemeentehuis van Nederweert. ,,Ze legt elke dag een ei.'' Tegenover haar huis zijn honderd mensen aan het betogen tegen het ruimen van hobbydieren. ,,Ach, dat heeft toch geen zin'', zegt ze, een wegwerpgebaar makend.

Van Susante heeft gisteren op de gemeentewerf van Nederweert een krat opgehaald waarin de kip volgens de instructies moet worden gestopt. Daarbij heeft ze ook een afstandsverklaring getekend. Vanmorgen zat de kip nog niet in het krat. ,,Ik stop de kip er pas in als ze haar komen halen.'' Laat staan dat het krat als oud vuil aan de stoeprand zal worden gezet.

De Limburgse wandelt over het terras van haar achtertuin naar haar kip. ,,Ik praat er altijd tegen.'' Het zwarte dier met een groenige glans zit rustig op stro. ,,Hé, ben je nog een eitje aan het leggen?'' vraagt de vrouw aan haar kip. De kip kakelt zachtjes terug. ,,Of wou je er uit? Maar dat mag niet.''

Het is een ,,moeilijke'' beslissing geweest om loyaal mee te werken aan de ruiming van hobbydieren, vertelt de inwoonster van Nederweert. ,,Enerzijds wonen wij in een omgeving waar veel mensen een boterham verdienen met de professionele pluimveehouderij. Je bent dan eigenlijk verplicht om deze mensen te helpen door mee te werken.'' Maar toch ,,twijfelt'' ze aan de effectiviteit van de maatregel. ,,Onze beesten blijven vrijwel altijd op dezelfde plaats. Vogels komen overal. Toch blijven de vogels ongemoeid en worden onze dieren gepakt.''

Zoals vele inwoners betwijfelt ze of de vogelpest door hobbydieren kan zijn verspreid. Veel hobbydierhouders geloven niet erg in wat de onder de hobbydierhouders verspreide folder van het ministerie van LNV stelt: ,,Dat de vogelpest zich ook onder de hobbymatig gehouden dieren heeft verspreid, bewijst de ervaring tot nu toe: er zijn al twintig besmettingen en zes ernstige verdenkingen geconstateerd bij hobbydieren, waarvan één nog deze week.'' Als schadevergoeding voor een krielkip geldt 5 euro.

Buiten het dorp wonen Jan en Toos van Nieuwenhoven op een boerderij, een voormalig gemengd bedrijf waar ze vooral koeien hielden. De 70-jarige Jan heeft vanochtend zijn 37 kippen in drie kratten gestopt. Moeite om ze te vangen heeft hij niet gehad. ,,Gewoon één voor één.'' Zijn kleinkind Iris, die ook op de boerderij woont, heeft de kippen zojuist voor het laatst geaaid. Wat zeg je tegen een kind dat vraagt waarom de kippen weg gaan? ,,Dat het moet'', zegt Jan. De drie kratten staan in een open schuur, wachtend op transport. Er zitten twaalf kuikens bij, waarvan vier van twee weken. Die zijn in een kleine kartonnen doos gestopt, waaruit een hoog gepiep klinkt. Het echtpaar heeft altijd kippen gehad. Nuttige dieren. ,,We gaven altijd alles aan de kippen'', zegt de vrouw, doelend op etensresten. ,,Nou moeten we alles zelf opeten.'' Ook Jan van Nieuwenhoven gelooft helemaal niet dat hobbykippen de vogelpest hebben verspreid. ,,Dit zijn sterke dieren, die scharrelen buiten, die worden niet ziek.'' Het ligt aan de bio-industrie, denkt hij. [Vervolg VOGELPEST: pagina 2]

VOGELPEST

'Laat uw kippen niet kisten!'

[Vervolg van pagina 1] Terwijl die tijdens de ruimingen meer aandacht krijgen. ,,Wij moeten ons kippenhok zelf ontsmetten. Zij niet.'' Zijn vrouw kent wel mensen die hun hobbykippen verstoppen op zolder en een boete van 990 euro riskeren. Zelf moet ze er niet aan denken. ,,Kippen op zolder, daar krijg je alleen maar heel veel stof van.''

Gisteren hebben 325 mensen in Nederweert een krat opgehaald. Vanmorgen zijn daar nog eens 55 mensen bij gekomen. Samen is dat vermoedelijk ongeveer 20 procent van het totaal aantal hobbydierhouders. Aanvankelijk zouden de busjes van de RVV de bekende route van de vuilnisophalers rijden, maar gisteren is besloten een aparte route uit te zetten. Wie daar behoefte aan heeft, kan om een dierenarts vragen, zo meldt het ministerie. Als die geen spuitjes geeft, worden de dieren levend afgevoerd naar een centrale locatie in Hunsel, waar ze middels gas worden gedood.

Op het plein voor het gemeentehuis van Nederweert demonstreren honderd mensen tegen het ruimen van hobbydieren. `Ons pluimvee = geen ruimvee' staat er op het bord van een vrouw die laat weten niet mee te werken aan een eventuele ruiming in Weert, waar ze vandaan komt, en eventueel onder dwang alleen als een dierenarts haar pluimvee laat inslapen. Hobbydierhouder Toine Verhoeven: ,,Ik kan mijn parelhoenders niet eens vangen.'' Ruimen helpt niet, zegt hij. Hij heeft dertig stuks pluimvee, veel verschillende soorten. ,,Met Pasen hoeven we de eieren niet te schilderen, want ze hebben allemaal een andere kleur.''

Actieleider is Veronica Jong. Zij draagt een protestbord met de tekst `Nederland politiestaat?' ,,Je kunt de beschaving van een land afmeten aan hoe het met zijn dieren omgaat'', zegt ze tijdens een toespraak. ,,Dit is het begin van langdurige acties. We gaan door totdat we ons doel hebben bereikt''. Haar kinderen delen folders uit. Ze vergelijkt de actievoerders met proletariërs aller landen die zich moeten verenigen. ,,Goed zo meissie'', roept iemand. Burgemeester Henri Suttorp van Nederweert krijgt een petitie aangeboden waarin hem wordt gevraagd ,,al het mogelijke'' te doen om wijziging van het ruimingsbeleid mogelijk te maken. Suttorp legt uit dat minister Veerman hier gisteren is geweest en dat die heeft uitgelegd dat de wet geen andere bestrijding van de vogelpest toelaat. Suttorp heeft zich laten overtuigen door de minister, en de ruiming dan maar ,,snel en zorgvuldig'' te laten gebeuren. Iemand roept: ,,Wij hebben recht op een dierenarts!'' Een ander: ,,Weg met die kratten!'' Weer een ander: ,,Wij zijn de dupe van de bio-industrie. Die fokt de dieren zo lang door totdat ze zwak zijn en vatbaar voor ziektes. Onze dieren zijn sterk.'' Een man in een t-shirt van de Limburgse muziekgroep Rowwen Hèze pakt de megafoon en herinnert eraan dat de hobbydieren moeten worden gezien als huisdieren, en dus het eigendom zijn van de mensen zelf. En dat als je dwars wilt liggen, je een beroep kunt doen op het eigendomsrecht en dat ruimen allen middels onteigening mogelijk is. Applaus. De demonstranten zetten zich in beweging voor een tocht door Nederweert. ,,Laat uw kippen niet kisten!'' Niet iedereen weet de weg, de meeste demonstranten komen van elders.

WWW.NRC.NL: dossier vogelpest