`Kunt u die zwieper nog eens voordoen?'

Pierre van Hooijdonk is door de beroepscommissie van de KNVB vrijgesproken. De Feyenoorder had de rode kaart gekregen in het bekerduel tegen Ajax. `Hoe kon je nou zo dom zijn?'

,,Wat de uitslag ook zal zijn, u kunt niet zeggen dat we er niets aan hebben gedaan'', zei mr. C. Winters, voorzitter van de beroepscommissie betaald voetbal van de KNVB, gisteravond tegen Pierre van Hooijdonk. Inderdaad: in de Sjaak-Swartzaal van het sportcentrum in Zeist werd twee uur lang geluisterd naar de `beklaagde', getuigen, de aanklager van de voetbalbond, en een advocaat van Feyenoord. Op tafel stonden koffie en een schaal met koekjes.

De vragen die werden gesteld drongen door tot in de kleinste details – alsof het een moordzaak betrof. Maar het ging om een lichte, trappende beweging die Van Hooijdonk gemaakt zou hebben naar Jelle van Damme in de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax op 16 april. Een daad die door arbiter Roelof Luinge werd bestraft met een rode kaart. Vanochtend was de uitspraak in de hoger beroepszaak: Van Hooijdonk werd vrijgesproken. De schorsing die hem eerder was opgelegd door de tuchtcommissie (drie duels waarvan een voorwaardelijk), is teniet gedaan.

Gisteravond schitterde de scheidsrechter van het duel door afwezigheid. Zijn assistent Jaap Pool werd wel gehoord. De grensrechter had Van Hooijdonk vanaf 25 meter een ongecontroleerde trappende beweging zien maken in een duel met de Belgische Ajacied. ,,Waarbij Van Hooijdonk opzij sprong en naar voren. Zijn been maakte een zwieper.'' Pool stond op en deed alleen het eerste voor. ,,Nu u toch zo in vorm bent, laat u dan die zwieper ook nog even zien'', vroeg Winters. Er volgde een koddige beweging. Advocaat J. van Benthem van Feyenoord kreeg bijna een voet in zijn nek. ,,Past u wel op?''

Pool had niet geconstateerd dat Van Damme op de voet van Van Hooijdonk had gestaan, zoals de spits verklaarde. En evenmin dat de Belgische Ajacied door de `zwieper' werd geraakt. ,,Maar hij maakte een trappende beweging en dat valt niet te billijken'', zei Pool.

Van Hooijdonk stelde in goed geformuleerde zinnen dat hij bij een duel om een hoge bal slechts zijn voet heeft teruggetrokken; toen hij vervolgens uit balans raakte, pakte hij het shirt van Van Damme beet. De tv-beelden die werden vertoond konden de lezing van Luinge en Pool niet bevestigen. Op het moment suprème liep Lurling net `hinderlijk' in beeld.

Na een uur verscheen ook Jelle van Damme ten tonele. Geassisteerd door de advocaat van Ajax die slechts wat aantekeningen maakte. Van Damme werd aan de tand gevoeld voor zijn tegenstrijdige verklaringen. In een tv-interview en tegen krantenjournalisten had hij kort na de wedstrijd immers verkondigd dat hij niet was geraakt door Van Hooijdonk. In de schriftelijke verklaring voor de tuchtcommissie liet hij optekenen dat hij van achteren een trapje had gevoeld in zijn bovenbeen. ,,Het was niet hard, het deed geen pijn. Ik kon niet beoordelen met welke intentie ik ben geraakt.'' Op de vraag waarom hij na de tumultueuze wedstrijd dan niet de waarheid had verteld, antwoordde Van Damme: ,,Waar mogelijk heb ik geprobeerd Van Hooijdonk te beschermen. Ik was inderdaad verbaasd dat hij rood kreeg. Of dat een te zware beslissing was? Dat kan ik natuurlijk niet beoordelen.'' De 19-jarige Ajacied had op aandringen van Winters de aanwezigen direct verzekerd dat Ajax hem niet onder druk heeft gezet de schriftelijke verklaring af te leggen. ,,Het is geformuleerd, zoals ik het heb gezegd.''

Van Hooijdonk nam geen genoegen met het antwoord. ,,Ik ben nog steeds teleurgesteld dat Van Damme voor de KNVB een afwijkende verklaring aflegt. Na de wedstrijd sprak ik op de gang bij de kleedkamers met Witschge en Bergdolmo. Zij zeiden ook dat er niets aan de hand was.'' Later toen hij het laatste woord kreeg, voegde Van Hooijdonk eraan toe: ,,Het komt wel eens voor dat spelers elkaar in de media beschermen. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat voetballers van Ajax en Feyenoord dat doen. Het is aannemelijk dat Van Damme na de wedstrijd de waarheid heeft verteld. Maar hij wist op dat moment nog niet dat Chivu en Ibrahimovic op basis van tv-beelden zouden worden bestraft.'' En weer veel later, na de zitting: ,,Van Damme is door Ajax in een moeilijk parket gebracht. Een speler van negentien is dan een makkelijke prooi.''

Van Hooijdonk moest zich gisteravond op zijn beurt verantwoorden voor de bezoekjes die hij na de wedstrijd bracht aan de kleedkamers van het arbitrale trio en Ajax. In het hol van de leeuw zei hij ,,Sorry'' tegen Van Damme. En met Luinge ontspon zich een gesprek dat Pool zich nog woord voor woord wist te herinneren. De `grens': ,,Luinge zei: `Hoe kon je nou zo dom zijn?' Waarop Van Hooijdonk zei: `Ja, maar hij ging op mijn voet staan.' Luinge reageerde daarop dat hij niet voor eigen rechter had mogen spelen. Van Hooijdonk kwam absoluut niet naar ons toe om de beslissing in twijfel te trekken. Hij vroeg zich alleen af of een eventuele schorsing ook voor de competitie zou tellen. En wat lacherig stelde hij aan Luinge de vraag of hij soms zijn gele kaarten was vergeten.''

Ach, scheidsrechters onder elkaar, meende Van Hooijdonks advocaat Van Benthem in zijn slotpleidooi. ,,Weer een onterecht gegeven rode kaart zou de reputatie van Luinge schaden. De uitspraken van Pool moeten terzijde geschoven worden. Volstrekt ongeloofwaardig. En Van Damme voelde pas zes dagen na de wedstrijd een voet of een been. Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze aflevering van tv-detective Perry Mason.''