KPN mag Tiscali niet dwars zitten

Telecombedrijf KPN moet de Italiaanse internetaanbieder Tiscali meer toegang geven tot zijn netwerk voor snel internet via de telefoon (adsl). Dat stelt telecomtoezichthouder Opta naar aanleiding van een klacht van Tiscali tegen KPN.

Volgens de Opta kan Tiscali onvoldoende concurreren met KPN op de markt voor breedbandinternet. KPN heeft een dominante positie op de snel groeiende markt voor adsl. Het telecombedrijf bezit de infrastructuur (koperdraad, wijkcentrales) en kan de snelle internetdienst tegen gunstiger voorwaarden aanbieden dan concurrenten als Tiscali, Wanadoo en Zon. Directeur R. Huisman van Tiscali noemt de Opta-uitspraak van groot belang. Volgens woordvoerder E. van Rossum van KPN mist de uitspraak echter elke basis. ,,In Nederland is voldoende concurrentie op het gebied van snel internet. Er is adsl en kabel.''

De Opta stelt dat KPN Tiscali een zogenoemde bitstroomdienst moet bieden. Dit is de communicatieverbinding van de computer van de gebruiker tot aan het netwerk van de internetprovider. Gebruikers van adsl zijn op dit moment nog klant van én KPN (voor de fysieke verbinding) én een provider (voor internetdiensten als e-mail). Klanten krijgen ook twee rekeningen. De Opta vindt dat er verandering moet komen in deze situatie. KPN is volgens de toezichthouder wettelijk verplicht om internetaanbieders de faciliteiten te bieden waarover zij zelf ook kan beschikken.