Koersen zakken weg, Ahold stijgt

De Europese beurzen zakten vanmorgen, na een overwegend positieve opening, langzaam weg. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,6 procent lager op 277,06. De Midkap moest zelfs 0,8 procent achteruit op 274,20.

Retailconcern Ahold was opnieuw de lijstaanvoerder, met 3,74 procent op 5,55 euro. De koerswinst komt nog steeds voort uit de bekendmaking, gisteren van de omvang van de boekhoudfraude van de Amerikaanse dochter US Foodservices.

Ook ABN Amro stevende af op een gunstige dag. De bank veerde weer op, met 2,6 procent op 14,49 euro, na de druk op de koers die branchegenoot ING gisteren veroorzaakte met de aankondiging van de verkoop van zijn pakket ABN Amro.

KPN, dat maandag kwartaalcijfers publiceert, hoorde ook bij de winnaars met 1,2 procent op 5,74 euro.

Luchtvaartmaatschappij KLM, die gisteren na een recordverlies al duikelde, moest vandaag in de Midkap opnieuw achteruit met 1,8 procent op 6,50 euro. Ook de bouwers deden het slecht. Heijmans leverde bijna 8 procent van zijn koers in op 16,20 euro, Volker Wessels Stevin bijna 6 procent.

De andere beurzen in Europa kwamen in de loop van de ochtend ook in het rood te staan. Die van Parijs stond op een gemiddeld koersverlies van 0,6 procent. Londen was 0,1 procent lager. Frankfurt noteerde eveneens een verlies van 0,1 procent.

Een duidelijke lijn in de koersbewegingen was niet te zien. De verzekeraars, die eerder op de ochtend nog in de plus stonden, belandden eveneens voor een groot deel op negatief terrein. De autofondsen bleven het redelijk doen.

Zo deed BMW het in Frankfurt 2,6 procent beter na een sterk koersverlies op donderdag, toen het Duitse autoconcern een sterke daling van de kwartaalwinst voor belastingen bekendmaakte. DaimlerChrysler liet een koerswinst aantekenen van 0,3 procent.

In Tokio eindigde de handel met winst. De Nikkei-index ging omhoog met 120,61 punten tot 8152,16, hetgeen overeenkomt met een stijging van 1,5 procent.

Van de andere beurzen in Azië kwam die van Zuid-Korea uit op een winst van 0,15 procent. In Hongkong was de beursindex aan het slot van de handel iets meer dan 2 procent hoger. In Australië waren de aandelenkoersen vrijwel onveranderd.