Klacht tegen apotheken

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend tegen de apothekers en de groothandels wegens marktmisbruik. Aanleiding is de weigering van een groot aantal apotheekhouders en groothandels om de cholesterolverlager simvastatine van de Nijmeegse fabrikant Genthon in het assortiment op te nemen. Het middel bevat dezelfde stof als het bekende medicijn Zocor, maar is 42 procent goedkoper. De brancheorganisatie van de zorgverzekeraars wil vanaf nu alleen nog het middel van Genthon vergoeden. Veel apothekers zijn daar tegen omdat zij hierdoor inkomsten mislopen. Volgens de zorgverzekeraars ,,frustreren de apothekers hiermee de kostenbesparingen in de gezondheidszorg''. Apothekers halen een deel van hun inkomsten uit het bedingen van kortingen bij farmaceutische bedrijven.

CHOLESTEROL: pagina 13