Justitie vervolgt handelaar in persoonlijke gegevens

Justitie in Den Haag vervolgt een handelsinformatiebureau uit de regio Den Haag dat jarenlang onrechtmatig gegevens over personen heeft verzameld. Het kantoor verstrekte deze informatie aan advocatenkantoren, banken, notarissen, deurwaarders, incassobureaus en verzekeraars.

In verband met deze zaak heeft de politie op 16 april een 36-jarige Hagenaar aangehouden, aldus justitie. De man wordt verdacht van oplichting en zit nog steeds vast. Het is voor het eerst dat een informatiemakelaar strafrechtelijk wordt vervolgd.

Medewerkers van het bureau gebruikten valse namen en misleidden medewerkers van tal van instanties om gegevens te verzamelen. Daarbij ging het om informatie over onder meer bankrekeningen, belastingschulden, aandelenbezit, uitkeringen, registratie van voertuigen, sofinummers en criminele antecedenten. Het bureau leverde persoonsgegevens aan opdrachtgevers die bijvoorbeeld wilden weten of, en hoe, een schuld kon worden teruggevorderd.

Dat blijkt uit gegevens van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), een toezichtsorgaan dat belast is met de handhaving van de privacyregels.

Volgens voorzitter P. Hustinx van het CBP ging het bureau ,,systematisch'' te werk en hanteerde het vaste tarieven voor het traceren van een bankrekening (60 euro) of een antecedentenonderzoek (350 euro). Volgens het CBP kreeg de informatiemakelaar vertrouwelijke informatie los bij sociale diensten, de belastingdienst, banken, nutsbedrijven, uitkeringsinstanties, justitiële bronnen, woningbouwverenigingen, zorgverzekeraars en uitzendbureaus. Het informatiebureau heeft door oplichting ,,bewust en stelselmatig'' de wet overtreden, aldus het college.

Het CBP deed op 3 september vorig jaar een inval bij het bureau, waarbij 47.000 digitale rapportages werden aangetroffen. Het bureau maakt volgens het CBP gebruik van vaste contactpersonen bij de betrokken instanties. Uit de stukken blijkt ook dat de medewerkers van het bureau ,,gespreksinstructies hebben om onder valse naam en werkgever'' naar gegevens te vragen.

Volgens Hustinx gaan ook de opdrachtgevers niet vrijuit. ,,Er zijn heel veel fatsoenlijke organisaties – advocatenkantoren, banken, verzekeraars, notarissen – die hun behoefte aan zekerheid uitbesteden. Die willen even laten uitzoeken waar een persoon woont, hoeveel hij op zijn bankrekening heeft staan, of er sprake is van een strafrechtelijk dossier.''

GEGEVENS TE KOOP: pagina 2