Japan in de ban van een witte sekte

Gekleed in onschuldig wit dwalen ze in witte auto's als wezen door Japan. Als ze stoppen, parkeren ze hun auto's op witte lakens en zetten rondom schermen van wit doek op om zich aan het zicht van televisiecamera's te ontrekken. Panawave Laboratorium heet de groep en al een week houden ze Japan in de ban. ,,Waarheen zullen ze nu gaan?'', zo vraagt men zich af. Een colonne journalisten brengt dagelijks verslag, tot en met televisiebeelden vanuit helikopters die laten zien wat zich achter de witte doeken afspeelt.

Panawave is de laatste in een rij sekten die regelmatig voor opschudding zorgen in dit land. Het meest bekend in recente jaren is de Aum-sekte die in 1995 een gifgasaanslag pleegde op de metro van Tokio waarbij twaalf mensen omkwamen. Maar in de tussentijd is bijvoorbeeld ook de leider gearresteerd van een sekte die luisterde naar de mooie naam `Bloem van de Leer', Ho no Hana. Zijn misdaad was simpel: oplichting. Japan kent een zeer tolerante religieuze cultuur waarin weinig onderscheid wordt gemaakt tussen geloof en bijgeloof. Zo zitten in het centrum van Tokio elke avond op veel straathoeken handlezers de toekomst te voorspellen, en brengt de televisie regelmatig verslagen van geestuitdrijvingen die als realiteit worden gepresenteerd.

De leden van Panawave menen dat het einde der tijden nabij is. Schuldige is de mens. Op de website meldt de organisatie dat er een complot bestaat om de mens te vernietigen via het opwekken van `zwaartekrachtgolven', een astronomisch verschijnsel waarvan het bestaan wordt verondersteld op basis van Einsteins relativiteitstheorie. Volgens Panawave zou de KGB in de Sovjet-Unie de mogelijkheden van deze energie hebben ontdekt en doorgespeeld aan linkse organisaties. Nu worden alle levende wezens in heel Japan door deze golven bedreigd, stelt de organisatie, want ,,zijn er recentelijk niet allerlei verdachte werkzaamheden aan het elektriciteitsnet?''

Al een week dwalen zo twee kaketoes, tien katten, 24 vrouwen en 36 mannen in 21 bestelwagens, aldus krantenberichten, door de bergen van centraal Japan waar ze niet in de buurt hoeven te komen van hoogspanningsleidingen en dergelijke. Eerder deze week moest de groep een `strategische terugtocht' aanvangen nadat inwoners van het dorp Oizumi de toegang tot hun gemeente hadden geblokkeerd. Rond twee uur 's nachts erkende de sekte de nederlaag en keerden om. ,,Onze sterke wil heeft overwonnen'', zo zei de burgemeester van Oizumi vermoeid en opgelucht na afloop.

De groep moest op een parkeerplaats in de rimboe kamperen. Het avondnieuws bracht met een straalverbinding live verslag vanaf deze `Daimon Pas' in de bergen van de provincie Nagano, waar lokale bewoners klaagden, omdat de pas wegens het uitzicht een toeristisch trekpleister is.

De groep wordt overal waar ze langskomt behandeld als een groep melaatsen. Maar wat hebben ze misdaan? Wat valt er tegen ze te ondernemen? Media speculeren over de mogelijkheden die de politie heeft. Na langdurig parkeren zou bekeuren wegens ,,kamperen'' mogelijk zijn. Een andere mogelijkheid is bekeuring wegens de witte stikkers die op alle autoramen zijn geplakt. Die moeten ten slotte vrij zicht geven.

Vandaag is de provincie Fukui binnengereden, waar de thuisbasis is en de reis ruim een week geleden begon. De burgemeester zei voor een televisiecamera verteld te zijn dat de leidster van Panawave aldaar ,,aan kanker wil sterven''. Shoho Chino, zo zou de leidster volgens mediaberichten heten. De Chinese karakters voor `Shoho' staan voor `Juiste Leer'.