Jan Zekveld leider muziek bij de omroep

Jan Zekveld, de programmeur van de Matinee op de Vrije Zaterdag, is door de Publieke Omroep (NOS) benoemd tot artistiek directeur van het Muziekcentrum van de omroep (MCO) en artistiek leider levende muziek van de klassieke zender Radio 4.

De benoeming is een doorbraak in de richting van een gezamenlijk Hilversums muziekbeleid. In zijn nieuwe positie wordt Zekveld zowel artistiek verantwoordelijk voor de activiteiten van het Muziekcentrum met alle omroeporkesten en het Groot Omroepkoor, én voor het uitzenden daarvan op Radio 4. Daarnaast blijft Zekveld programmeur van de Matinee. Die wordt vanaf september van de VARA overgenomen door AVRO, NPS en TROS. Een procedure tegen dat besluit van de NOS is door de VARA bij een geschillencommissie van de omroep verloren.

De benoeming van Zekveld in zijn dubbelfunctie komt na een jarenlange strijd om een meer centrale sturing van productie en uitzending van het MCO. Die was ook geëist door de toenmalige staatssecretaris Rick van der Ploeg, toen hij in 2001 alsnog akkoord ging met het laten voortbestaan van het Radio Symfonie Orkest, dat aanvankelijk zou worden opgeheven.

Door de eenhoofdige leiding van het kostbare muziekapparaat van de omroep moet een eind komen aan de grote bureaucratie bij de inzet van het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamerorkest, het Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor. Het MCO en Radio 4 kosten bij elkaar bijna 50 miljoen euro per jaar.

Edo de Waart, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, pleitte al in 1991 voor integratie van MCO en Radio 4. Vorig jaar foeterde hij in deze krant op het eeuwige Hilversumse `ge-oetel', waardoor de artistieke potentie van het MCO onvoldoende wordt gebruikt, doublures ontstaan en onvoldoende eigentijdse muziek wordt gespeeld.

    • Kasper Jansen