Hof bevestigt verbod kieslijsten `ETA'

Het Spaanse Constitutionele Hof heeft afgelopen nacht bepaald dat 225 leden van de inmiddels verboden radicaal-nationalistische partij Batasuna zich niet verkiesbaar mogen stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen die op 25 mei in Spanje gehouden zullen worden.

De betrokkenen hadden zich in de regio's Baskenland en Navarra als kandidaten aangemeld onder de vlag van nieuw benoemde partijen. Mede als gevolg van de vorig jaar aangescherpte wet op de partijen werd Batasuna verboden, omdat politici van deze partij het geweld van de Baskische terreurbeweging weigeren te veroordelen. Volgens justitie staat inmiddels eveneens vast dat Batasuna deel uitmaakt van het ETA-netwerk.

Het verbod van de partij en de uitsluiting van de betrokken politici heeft in Baskenland tot felle reacties geleid in nationalistische kring. De nationalistische partij PNV, die een minderheidsregering in de regio vormt, weigerde eerder een rechterlijk bevel uit te voeren om de fractie van Batasuna in het regioparlement te ontbinden. De PNV heeft aangekondigd om alsnog wegen te vinden om de betrokken politici aan de verkiezingen deel te laten nemen.

Gisteren werd bekend dat Batasuna door de Verenigde Staten op de lijst van terreurorganisaties is gezet. De maatregel werd aangekondigd door president Bush na afloop van een onderhoud met de Spaanse premier José María Aznar. De maatregel, die vooralsnog weinig praktische gevolgen heeft, wordt gezien als direct gevolg van de Spaanse steun aan de oorlog in Irak.

Batasuna is een lokale Baskische beweging die voor zover bekend geen activiteiten in de VS ontplooit. Afgezien van gemeenteraadsleden kent de partij een fractie in het Baskische regioparlement en een vertegenwoordiger in het Europese parlement. De laatste kwam eerder in opspraak nadat hij ervan werd verdacht Europese gelden bestemd voor zijn partij door te willen sluizen naar de ETA.

Het besluit van het Constitutionele Hof betreft 225 van de 241 kandidaten voor de gemeenteraden. Zestien kandidaten werden wel toegelaten tot de verkiezingen, omdat zij inmiddels publiekelijk de moordaanslagen van de ETA hebben veroordeeld. De uitslag van het beraad werd na vijftien uur vergaderen even voor twee uur 's nachts bekend gemaakt. Een deel van de advocaten van de kandidaten had toen reeds het gerechtsgebouw verlaten.

Een van de betrokken politici heeft inmiddels aangekondigd te onderzoeken of het besluit van het Hof rechtsgeldig is. Officieel ging gisternacht om twaalf uur de verkiezingscampagne van start. Hierdoor zouden de ingediende kieslijsten definitief zijn geworden. Volgens de betrokken rechters zou de vertraging van het besluit evenwel gerechtvaardigd zijn door de late indiening van de bezwaarschriften.