Gratis vervoer in Utrecht

Utrecht stelt 108.000 euro beschikbaar voor een onderzoek naar gratis openbaar vervoer. De komende vijf maanden wordt bekeken of `zoveel mogelijk' gratis openbaar vervoer in de stad tot minder autogebruik leidt. De gemeenteraad van de stad besloot daar gisteren toe.

Utrecht heeft voor zijn proef goed gekeken naar ervaringen in het Belgische Hasselt waar sinds 1997 gratis stadsbussen rijden. Uit de hele wereld kwamen stadsbestuurders daar kijken. ,,Gratis openbaar vervoer is dé manier om je als stad of politieke partij te profileren'', zegt D. Lambrechts, verkeersambtenaar van Hasselt.

Hasselt kijkt kritisch naar de proef in Utrecht. Ze vinden de stad er te groot voor, daardoor bestaat het risico dat het te duur wordt. Hasselt is relatief klein met zijn 69.000 inwoners, een `beheersbare schaal', volgens bestuurders. Ook is gratis openbaar vervoer in Hasselt onderdeel van regionaal Vlaams beleid. ,,Zo'n situatie is heel moeilijk te kopiëren.''

Meer Nederlandse gemeenten experimenteren met gratis vervoer. Zo besluit de gemeenteraad van Haarlemmermeer over twee weken of er geld komt voor een proef. In Groningen bestaat een gratis busdienst van een transferium naar de binnenstad.

Minister De Boer (Verkeer) ziet gratis openbaar vervoer niet als oplossing voor het mobiliteitsprobleem in steden. ,,Als dat er is maken mensen geen afweging meer of ze een reis al of niet wíllen maken. Het is toch gratis.''

ACHTERGROND: pagina 10