`Epidemie Peking voorbij hoogtepunt'

De SARS-epidemie in Peking is over haar hoogtepunt heen. Volgens het gemeentelijke bureau voor Volksgezondheid komen er dagelijks niet meer dan 30 à 40 nieuwe gevallen bij en raakt medisch personeel steeds minder vaak besmet. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verschaffen de Chinese autoriteiten nog steeds onvoldoende inzicht in zaken als de datum van een besmetting en de manier waarop iemand besmet is geraakt.

Het bureau voor Volksgezondheid erkent daarin onvoldoende inzicht te hebben, en zegt dat slechts 40 à 50 procent van de nieuwe patiënten ,,ziek is geworden terwijl ze onder medisch toezicht stonden of ze in quarantaine verbleven''.

Het aantal mensen in quarantaine is opgelopen tot zo'n 18.000. Vier bouwplaatsen en 126 medische instellingen zijn van de buitenwereld afgesloten. De autoriteiten hebben besloten om de universitaire toelatingsexamens, waaraan ruim 80.000 scholieren deelnemen en die gepland staan voor 7 en 8 juni, gewoon door te laten gaan.

De WHO heeft gisteren ook de Taiwanese hoofdstad Taipei op de lijst van gebieden gezet waarnaar reizen wordt ontraden in verband met SARS. In Taipei zijn inmiddels 13 doden en 131 besmettingen. Ook de aan Peking grenzende stadsprovincie Tianjin en de noordelijke Chinese provincie Binnen-Mongolië zijn aan de lijst toegevoegd.

De WHO is gisteren vertrokken naar de aan Peking en Tianjin grenzende provincie Hebei, waar het aantal besmettingen in een week is verdubbeld. De WHO is bang dat de ziekte oncontroleerbaar wordt als die zich naar het Chinese platteland verspreidt, in verband met de gebrekkige medische voorzieningen. Sommige boeren zouden bij gebrek aan mondkapjes de helft van een in tweeën geknipte bh voorlopig als bescherming tegen SARS gebruiken.

Ook premier Wen Jiabao heeft zijn ongerustheid over de situatie op het platteland uitgesproken. ,,Er is nu nog geen sprake van een grote epidemie op het platteland, maar we moeten uiterst waakzaam zijn'', zo stelde Wen eerder deze week. Het land heeft inmiddels zo'n 120 plaatselijke bestuurders ontslagen voor hun `trage' optreden tegen SARS.