Een kinderlintje van de burgemeester

Kun jij regen maken? Een burgemeester wel. Hij maakt lintjesregen uit naam der koningin.

Op Koninginnedag deelt hij lintjes uit aan mensen die zich al heel lang goed en bijzonder hebben ingezet voor de samenleving. Een zweminstructeur, een dirigent of een hoogleraar. Vaak zijn het mensen van wel boven de vijftig die een koninklijke onderscheiding krijgen. Kinderen krijgen er nooit een.

De burgemeester van Sittard-Geleen, Wim Dijkstra, was het daar niet mee eens en bedacht het kinderlintje. Het kinderlintje is dus geen koninklijke onderscheiding, maar een onderscheiding van de burgemeester. Michelle Honnef (9) is een van de vijf kinderen die een kinderlintje kreeg. Samen met haar vriendinnetje Sandrine Boekholt (ook 9) zorgde zij ervoor dat er een speeltuin gebouwd gaat worden in Obbicht.

,,Ik wilde een dag met Sandrine gaan spelen in de speeltuin en alle toestellen waren stuk'', vertelt Michelle. ``De groten hadden ze kapot gemaakt. Toen zijn we samen langs de huizen gegaan en hebben tweeënzeventig handtekeningen opgehaald voor een nieuwe speeltuin. Die hebben we naar de burgemeester gestuurd. Een paar weken later heeft hij een brief teruggestuurd. Hij zou kijken of hij iets kon regelen. Toen kwam er een wethouder bij Sandrine thuis met een boekje vol speeltoestellen erin. We kozen een duikelstang, een turnrekje en een balletbalk. De wethouder vroeg of er sterke mannen wilden helpen bouwen. En er moest ook een graafmachine komen.''

De Willibrordusschool gaf Michelle en Sandrine op als kandidaten voor het kinderlintje. Al snel kreeg Michelle bericht dat de burgemeester haar het lintje zou geven. ,,Eigenlijk is het een medaille met een kroontje. We gingen naar Sittard om hem in ontvangst te nemen. We kregen een oorkonde, het lintje en kinderchampagne. Ik was best wel trots en vond het heel leuk. Maar Sandrine zat helemaal te trillen. Ik heb haar gewoon door laten trillen. De oorkonde heb ik ingelijst en aan de muur gehangen. De eerste dagen had ik het lintje de hele dag om. Toen is het ringetje losgeraakt en toen is het stuk gegaan. Ik moet het even maken.''